Companiile chineze isi extind afacerile in punctele fierbinti ale lumii – oligarh
mar, Sep 3rd, 2013

Companiile chineze isi extind afacerile in punctele fierbinti ale lumii

 

Societatea Sinopec a convenit achizitonarea a 33% din afacerile petroliere ale companiei Apache Corp din Egipt. Tranzactia este estimata la 3,1 miliarde de dolari. Alaturi de alte mari companii energetice din China, Sinopec preia tot mai frecvent active in zonele fierbinti din Orientul Mijlociu, exploatand temerile politice si financiare ale concurentilor occidentali.

Instabilitatea din Egipt nu sperie compania chineza. Zacamintele se situeaza in zonele indepartate ale tarii, iar extractia de petrol si gaze din aceste zone nu a fost niciodata stopata dupa demiterea fostului presedinte Hosni Moubarak. In plus, potentialele venituri depasesc toate riscurile politice legate de un eventual razboi civil.

Afacerile din Egipt ale grupului Apache s-au dovedit extrem de banoase, cu un profit de 2,7 miliarde de dolari anul trecut. Dar, compania americana se confrunta cu pericolul reducerii ratingului sau de credit din cauza datoriilor acumulate si, de aceea, s-a vazut nevoita sa vanda o serie de active, mijloacele astfel obtinute fiind folosite pentru plata creditelor si rascumpararea propriilor actiuni.

Daca tranzactia va fi aprobata de organele antimonopol, ea va devenit cea mai importanta dupa cumpararea, cu 5,19 miliarde de dolari, a participatiei braziliene la compania Galp Energia, a carei productiei de minieuri va creste cu 9%. „Sinopec preia active din strainatate pentru a satisface cererea de energie a Chinei, dar prefera sa ramana minoritara, pentru a reduce riscurile”, au comentat analistii de la Macquarie Group.

Pentru Sinopec, aceasta nu este prima afacere in Egipt. Prima data, ea a aparut aici in 2005, cand a infiintat o intreprindere mixta cu grupul local Tharwa Petroleum. La nivel mondial, Sinopec a investit in 2010 aproape 19 miliarde de dolari in companii din Marea Britanie, SUA, Canada, Braziia, Argentia si Australia, potrivit datelor cabinetului Dealogic.

In ultimii cinci ani, companiile chineze au cheltuit 100,7 miliarde de dolari pentru participatii in companii straine, iar planurile Beijingului nu se opresc aici. Astfel, PetroChina intentioneaza sa investeasca 60 de miliarde de dolari pentru a intra in capitalul companiilor straine pana in 2020. In prezent, Sinopec negociaza cu ExxonMobile pentru zacamantul Kurna-1 din Irak. La randul ei, societatea CNPC a conventi cu grupul italian ENI achizitionarea a 20% dintr-un zacamant mozambican de gaze naturale contra sumei de 4,21 miliarde de dolari.

sursa: incomemagazine.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved