Costul urias suportat de britanici pentru cresterea unui copil – oligarh
mar, Aug 20th, 2013

Costul urias suportat de britanici pentru cresterea unui copil

O familie din Marea Britanie cheltuieste in medie pentru cresterea, educarea si scolarizarea unui copil, incepand de la nastere si pana ajunge la varsta majoratului, suma de 148.000 lire sterline, respectiv 173.000 euro, potrivit unui studiu publicat luni de catre organizatia britanica Child Poverty Action Group.

Suma nu este deloc neglijabila, daca socotim ca aceasta inseamna 187 euro pe saptamana, respectiv circa 765 euro pe luna, greu de comparat nu cu costurile cresterii copilului in tara noastra, dar chiar si cu veniturile unei familii intregi, informeaza La Tribune.

Se pare ca britanicii sunt mai pretentiosi sau poate mai pedanti decat europenii cu privire la educatia copilului lor, intrucat, conform aceluiasi studiu, de cealalta parte a Marii Manecii aceste costuri sunt cu 4% mai mici.

Studiul mai mentioneaza faptul ca cheltuielile legate de cresterea si educarea copilului cresc an de an in Marea Britanie.

Cele mai recente date arata ca in anul 2013 costurile au inregistrat o crestere de 4% fata de 2012, in timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu 1,5%, iar cel minim cu 1,8%.

In societatea contemporana, putine familii britanice au un al doilea copil si cu atat mai rare sunt cele cu mai multe nasteri. Dar, in aceste cazuri, chltuielile pe fiecare copil trebuie bineintele reevaluate, fiind sensibil mai mici decat in cazul unuia singur.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca familiile aflate in dificultate sunt ajutate material atat de catre stat cat si de catre organizatiile umanitare, cu privire la cresterea copiilor.

In acest sens cuplurile care lucreaza cu norma intreaga, fiind retribuite cu salariul minim, sunt compensate cu 83% din valoarea salariului pentru nevoile copilului, iar familiile monoparentale primesc 87%.

Statul a initiat si alte masuri de protectie sociala a familiilor cu copii. Cea mai ciudata dintre acestea a fost aplicarea din aprilie a acestui an a „taxei pe dormitor” (bedroom tax), menita sa incurajeze mutarea familiilor cu copii in case mai mici, cu un numar redus de camere, pentru a reduce cheltuielile de chirie si de intretinere.

Se pare ca aceasta este replica la solicitarile putinelor familii cu mai multi copii de a li se mari substantial alocatiile.

sursa: www.ziare.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved