Creditele neperformante ating un nou record in Spania: 176,4 mld. euro sau 11,6% din total – oligarh
mar, Aug 27th, 2013

Creditele neperformante ating un nou record in Spania: 176,4 mld. euro sau 11,6% din total

 

Creditele neperformante din Spania au crescut in iunie la un nivel record, de 11,6% din soldul total (176,4 miliarde euro), pe fondul pietei imobiliare inghetate, recesiunii economice si somajului ridicat. Astfel, rata creditelor neperformante a urcat de la 11,2% in luna mai si a depasit recordul anterior, de 11,4%, inregistrat in noiembrie, potrivit The Guardian.

Mai multe banci, printre care si BBVA, a doua mare institutie financiara din Spania, estimeaza ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pana in primul trimestru al anului viitor.

Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, in principal datorita evolutiei peste asteptari a Germaniei si Frantei.

Produsul Intern Brut al Spaniei a continuat sa scada, insa unii economisti anticipeaza ca statul iberic, a patra mare economie din zona euro, va reveni pe crestere inainte de sfarsitul acestui an.

Spania a infiintat la sfarsitul anului trecut o banca menita sa absoarba activele neperformante, „toxice”, din sistem, pentru a degreva bancile comerciale. Crearea acestui mecanism a reprezentat o preconditie impusa de Uniunea Europeana in schimbul liniilor de finantare oferite bancilor spaniole. Institutia, garantata de stat, a preluat numeroase active neperformante din sectorul imobiliar, precum terenuri sau proiecte unde lucrarile de constructie au inceput dar nu au mai fost finalizate, cu scopul de a le vinde pe profit in urmatorii 10-15 ani.

Guvernul spaniol a impus anul trecut bancilor sa constituie provizioane uriase pentru a acoperi pierderile generate de prabusirea pietei imobiliare.

sursa: www.incont.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved