joi, Sep 3rd, 2015

De ce nu „invadeaza” refugiatii tarile bogate din Golf

Photo & Video Sharing by SmugMug

Pe masura ce criza imigrantilor ia amploare, si tot mai mult refugiati sirieni trec granitele Europei, intrebarea „de ce se indreapta acestia spre statele europene si de ce nu aleg statele bogate din Golf, care se afla chiar mai aproape de casa lor?” apare pe buzele multora.

Oficial, sirienii pot sa depuna o cerere pentru a primi viza de turist sau permis de munca pentru a intra intr-unul din statele diin Golf. Insa intrarea in statele arabe nu e tocmai una lina, scrie BBC.

Procesul este costisitor si se adauga perceptiei larg raspandite ca multe dintre statele arabe din Golf au restrictii nescrise care ingreuneaza procesul de obtinere a unei vize de catre sirieni.

Cei mai fericiti sunt sirienii care se afla deja stabiliti in statele din Golf si reusesc sa-si prelungeasca viza de sedere sau sirienii care au voie sa intre pentru ca familiile lor sunt deja acolo.

Pentru cei lipsiti de resurse financiare sau de alta natura, insa, simpla apropiere dintre Siria si statele din Golf nu este, asadar, suficienta.

Nu sunt bineveniti?

Fara o viza, sirienii nu au dreptul sa intre in statele arabe, cu exceptia Algeriei, Mauritaniei, Sudanului si Yemen.

Fiind niste tari relativ statornice din punct de vedere economic si fiind amplasate aproape de Siria, multi se intreaba daca nu cumva aceste state sunt mai degraba datoare sa adaposteasca sirienii afectati de razboi de atatia ani si de amploarea pe care grupurile jihadiste au luat-o in tara, decat Europa.

In ciudat eforturilor depuse de ONG-uri si a comunitatilor de pe social media, statele din Golf isi mentin ferma pozitia fata de refugiatii sirieni.

De fapt, in ceea ce priveste angajarile, majoritatea statelor din Golf, precum Kuweitul, Arabia Saudita, Qatar sau Emiratele Arabe Unite, se bazeaza pe forta de munca provenita din Asia de Sud-Est si India, pentru muncile necalificate.

Pentru pozitiile de mijloc, cu aptitudini dobandite, precum locurile de munca din educatie sau sanatate, guvernul saudit si cel din Kuweit cauta sa angajeze localnici cu prioritate.

Mai mult decat atat, in 2012, Kuweitul chiar anunta o strategie oficiala menita sa reduca numarul de muncitori straini din emirate cu un milion in urmatorii 10 ani.

sursa: www.business24.ro

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Carmen spune:

    Referitor la citatul: „Mai mult decat atat, in 2012, Kuweitul chiar anunta o strategie oficiala menita sa reduca numarul de muncitori straini din emirate cu un milion in urmatorii 10 ani.”:
    Kuweitul nu are cum sa anunte ceva referitor la politica interna a altui stat. Kuweitul nu apartine Emiratelor (Arabe Unite).

  2. Andreea spune:

    Conditiile, sunt mai drastice. Mai usor ajungi in Germania.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

All Rights Reserved