Discrepanţe uriaşe: Directorii din SUA câştigă de 312 ori mai mult decât angajaţii. Cât câştigă Zuckerberg sau Bezos în comparaţie cu angajaţii lor – oligarh
vin, Aug 17th, 2018

Discrepanţe uriaşe: Directorii din SUA câştigă de 312 ori mai mult decât angajaţii. Cât câştigă Zuckerberg sau Bezos în comparaţie cu angajaţii lor

Şefii executivi ai celor mai mari 350 de companii din SUA au câştigat în medie de 312 ori mai mult decât angajaţii lor în anul precedent, potrivit The Guardian care citează raportul celor de la Institutul de Politici Economice.

Diferenţa uriaşă survine şi din faptul că veniturile directorilor executivi au crescut cu 17,6% în medie anul trecut, în timp ce angajaţilor acestora le-au crescut veniturile cu 0,3%.

Diferenţele acestea au crescut considerabil din anii ’90 încoace. Dacă în 1965 un CEO câştiga de 20 de ori mai mult decât un angajat, în 1989 un director câştiga în medie de 58 de ori mai mult. În anii 2000, veniturile unui CEO erau de 344 de ori mai mari decât veniturile medii ale angajaţilor.

Veniturile directorilor au început să scadă la sfârşitul primei decade din acest mileniu, mai ales în perioada de crizei financiare, însă au început să crească rapid după 2009.

Discrepanţa aceasta a fost pusă şi mai puternic în evidenţă de o nouă regulă care a forţat companiile să publice raportul salariu CEO/salariu angajat. Anul trecut, CEO-ul McDonald’s Steve Eastbrook a câştigat 21,7 mil. dolari, în timp ce angajaţii lanţului de restaurante din SUA au câştigat în medie 7.017 dolari. Acest lucru înseamnă un raport de 3.101 la 1.

Venitul mediu al unui salariat Walmart a fost de 19.177 de dolari în anul 2017. CEO-ul Doug McMillon a câţtigat anul trecut 22,8 mil. dolari, o rată de 1.188 la 1.

Situaţia este contra-balansată de companiile mari din tech, dar în care directorii executivi au o participaţie. De exemplu, CEO-ul Amazon, Jeff Bezos a dus acasă anul trecut 1,7 mil. dolari, în timp ce, în medie, un angajat din SUA al Amazon câştigă 28.446 de dolari. Proporţia în acest caz este de 59 la 1.

Zuckerberg, fondatorul şi CEO al Facebook, a avut venituri din companie de 8,8 mil. dolari, în timp ce un angajat al său câştigă în medie 240.430 dolari, rezultând o proporţie de 37 la 1.

Cu toate acestea, nici Bezos şi nici Zuckerberg nu aşteaptă ziua de salariu, aceştia situându-se pe locul 1 şi 5 în indexul miliardarilor realizat de Bloomberg, cu averi de 155. mld dolari, respectiv 71,2 mld. dolari.

sursa www.zf.ro foto Inc.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved