Grecia ar putea pierde transa de 8,1 miliarde de euro de la UE, BCE si FMI

 

Grecia are la dispozitie trei zile pentru a-si asigura creditorii ca poate indeplini conditiile impuse in schimbul pachetului de asistenta financiara, pentru a obtine urmatoarea transa de 8,1 miliarde de euro din asistenta internationala, au declarat oficiali din zona euro pentru Reuters.

Negocierile dintre Grecia si reprezentantii UE, BCE si FMI s-au reluat luni, dupa o pauza de doua saptamani, in timpul careia Guvernul de la Atena aproape s-a prabusit, dupa turbulentele provocate de inchiderea postului de televiziune de stat ERT.


Exista o state generala de insatisfactie legata de progresele inregistrate de Grecia in reformarea sectorului public, in privinta colectarii taxelor si a serviciilor de sanatate, a declarat un oficial din zona euro implicat in negocieri.

“Toti au fost de acord ca Grecia trebuie sa anunte masuri inaintea reuniunii de luni a Eurogrupului. De aceea trebuie sa ne intalnim din nou vineri”, a declarat sursa.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca luni, 8 iulie, pentru a discuta situatia din Grecia.

Pentru a presa Atena sa adopte reforme, reprezentantii UE, BCE si FMI ar putea refuza deblocarea urmatoarei transe de 8,1 miliarde de euro din asistenta internationala, sustine presa din Grecia.

“Negocierile sunt extrem de dificile, trebuie sa ne miscam rapid pentru a gasi rezolvarea tuturor problemelor cat mai curand posibil”, a declarat o sursa elena care participa la negocieri.

Grecia face progrese dar inca sunt anumite probleme ce trebuie rezolvate, a afirmat luna trecuta directorul general adjunct al Fondului Monetar International, David Lipton, adaugand ca una din probleme o reprezinta masurile adoptate de Grecia pentru privatizarile din anumite sectoare. Grecia s-a angajat sa vanda active de stat in valoare de 11,1 miliarde de euro pana in 2016, in schimbul asistentei financiare internationale.

“Datoria noastra este de a merge mai departe si de a depasi aceasta criza. Stim ce efecte negative au aceste crize si de aceea trebuie sa reexaminam totul. Facem asta periodic. Nu incercam sa criticam pe nimeni”, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar International.

Grecia spera sa obtina un ragaz de doi ani, pana in 2016, pentru a putea reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, de la 10,9% din PIB la sfarsitul lui 2011.

In planul fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016, Grecia estimeaza un deficit bugetar mai mic in acest an. In 2013, tinta de deficit bugetar a Greciei va fi de 4,3% din PIB, fata de 5,5% estimata anterior. De asemenea, autoritatile de la Atena se asteapta la un excedent primar de 3,2% in 2016, fata de 4,5% anuntat anterior.




Sursa: Business24.ro

Etichete:, , ,

Leave a Reply