Invatamintele lui Warren Buffett: Top 15 citate memorabile – oligarh
mie, Noi 16th, 2011

Invatamintele lui Warren Buffett: Top 15 citate memorabile

Warren Buffett, nascut in 1930, este cunoscut in intreaga lume drept unul dintre cei mai de succes investitori din istorie. Urmand principiile enuntate de catre Benjamin Graham, Oracolul din Omaha, cum este supranumit Buffett, a acumulat o avere personala de zeci de miliarde de dolari (62 mld. dolari conform Forbes) prin investitia in actiuni si companii precum Berkshire Hathaway.

Regula de aur

„Regula numarul 1: niciodata sa nu pierzi bani. Regula numarul 2: Nu uita regula numarul 1”

Actionarii care au investit 10.000 de dolari in Berkshire Hathaway, in 1965, detin azi peste 50 de milioane de dolari.
Fii curajos cand altii se tem

„Investitorii trebuie stie tot timpul ca entuziasmul si cheltuielile sunt dusmanii lor. Si daca totusi insista sa astepte cel mai mult moment pentru a vinde sau a cumpara, trebuie sa incerce sa fie fricosi cand altii sunt lacomi si sa fie lacomi cand altora le este frica”, recomanda Buffet.

Companie versus pret

„Este mult mai bine sa cumperi o companie minunata la un pret acceptabil, decat o companie acceptabila la un pret minunat”.

Fii selectiv!

„Piata de capital nu este un joc de noroc. Nu trebuie sa pariezi pe orice, poti sa astepti. Problema intervine cand esti money-manager si toti fanii tipa incontinuu: Mai schimba, lenesule!”

Despre actiuni

„Demult, Ben Graham mi-a spus asa: Pretul este ceea ce platesti, valoarea este ceea ce primesti. Cand vine vorba de actiuni, imi place sa cumpar marfa de calitate si subevaluata”.

Nu trebuie sa fii un geniu

„Nu trebuie sa fii un om de stiinta genial. Investitia nu este un joc unde cel cu un IQ de 160 il invinge pe cel cu IQ de 130”.

Legea lui Newton

„Cu mult timp in urma, Sir Isaac Newton ne-a dat trei legi ale miscarii, care reprezentau munca unui geniu. Talentul lui Newton nu era insa la fel de mare si in privinta investitiilor. Dupa ce pierdut destul in bula South Sea, el a explicat:
. Daca nu ar fi fost traumatizat de aceasta pierdere, Newton poate ar fi descoperit si a patra lege a miscarii: pentru investitori in general, randamentele scad atunci cand miscarile cresc”

Lucrurile rele nu sunt evidente in vremurile bune

„Asa cum nici noi nu putem sa vedem cine innoata dezbracat pana cand nu vine refluxul”

Perioadele de detinere

„Cand detinem o parte dintr-o afacere nemaipomenita, cu un management nemaipomenit, perioada preferata de detinere este pentru totdeauna”

Timpul trece

„Timpul este prietenul afacerilor minunate si inamicul afacerilor mediocre”

Momentul cand sa actionezi

„Cel mai bun lucru care ni se intampla este atunci cand o companie grozava are temporar probleme… Vrem sa le cumparam atunci cand aceastea se afla pe masa de oepratie”

Alege somnul in locul unui profit suplimentar

„Mi-am luat obligatia – fata de dumneavoastra, de agentiile de rating si fata de mine – sa conduc mereu Berkshire avand surse ample de cash. Nu vrem niciodata sa ne bazam pe bunavointa strainilor astfel incat sa ne putem indeplini indatoririle de maine. Cand voi fi fortat sa aleg, niciodata nu voi da o noapte de somn linistit pe posibilitatea de a face un profit suplimentar”

Despre management

„Incerc sa cumpar actiuni in cadrul unei afaceri atat de minunate incat si un idiot o poate conduce. Atsa pentru ca mai devreme sau mai tarziu, un idiot chiar va ajunge sa o conduca”
In mijlocul crizei creditului

„Pe termen lung, stirile de pe burse vor fi bune. In secolul 20, SUA a indurat doua razboaie mondiale si alte conflicte militare scumpe, Marea Depresiune, aproximativ 12 recesiuni si perioade de panica financiara, socuri in piata petrolului, o epidemie de gripa si demisia unui presedinte compromis. Chiar si asa insa, indicele Dow Jones a crescut de la 66 la 11.497”

Tema de gandit

„Sunt un investitor mai bun pentru ca sunt un om de afaceri si, de asemenea, sunt un om de afaceri mai bun pentru ca nu sunt un investitor”

sursa: www.wall-street.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved