Locuitorii din Crimeea trebuie să-şi ramburseze creditele către băncile din Ucraina – oligarh
mar, Noi 25th, 2014

Locuitorii din Crimeea trebuie să-şi ramburseze creditele către băncile din Ucraina

simferopol_sightseeing_56199200

Un oficial al Băncii centrale a Rusiei a declarat că locuitorii din Crimeea trebuie să-şi ramburseze creditele către băncile din Ucraina, chiar dacă acum intră sub incidenţa legislaţiei din Rusia, declaraţie care reprezintă o modificare de poziţie a Moscovei care anterior sugerase populaţiei din Crimeea să ignore solicitările de plată, transmite Reuters.

Potrivit agenţiei citate, mai multe mii de persoane din Crimeea nu şi-au mai rambursat datoriile către băncile din Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus unui rezident care se întreba cum să-şi ramburseze creditul pentru un autoturism: ‘ Folosiţi maşina şi nu vă faceţi griji’. Ulterior purtătorul de cuvânt al lui Putin a precizat că preşedintele rus s-a referit la faptul că sucursalele din Crimeea ale băncilor ucrainene au fost închise după anexarea de către Rusia a peninsulei, ceea ce face dificilă rambursarea creditelor, scrie Agerpres.

Luni însă, Mihail Suhov, vicepreşedintele Băncii centrale a Rusiei, a declarat că datoriile rezidenţilor din Crimeea către băncile din Ucraina vor trebui rambursate. ‘A plăti sau a nu plăti un credit este responsabilitatea fiecărei persoane. Însă mai devreme sau mai târziu vor trebui să plătească’, a declarat Suhov cu ocazia unei vizite în Crimeea. ‘Imediat ce relaţiile dintre Ucraina şi Rusia se vor îmbunătăţi, o bancă va fi găsită care să acţioneze ca intermediar între creditor şi debitor şi care se va ocupa de recuperarea datoriei’ a mai spus el.

Imediat după ce Rusia a anexat Crimeea, în luna februarie a acestui an, Moscova a forţat băncile ucrainene să-şi închidă sucursalele din Crimeea, a interzis moneda ucraineană şi de asemenea băncile ruseşti au preluat locul lăsat liber de băncile ucrainene.

Potrivit estimărilor Băncii Naţionale a Ucrainei, înainte de anexare în Crimeea erau 1.022 oficii bancare şi peste 20 de grupuri bancare, cu active şi pasive în valoare de 20-22 miliarde hrivna (1,7-1,9 miliarde de dolari).

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved