Povestea lui Bjørn Kjos, antreprenorul care a creat unul dintre cei mai mari transportatori low-cost din lume – oligarh
mar, Mar 26th, 2019

Povestea lui Bjørn Kjos, antreprenorul care a creat unul dintre cei mai mari transportatori low-cost din lume

După ani de carieră petrecuţi atât la bordul avionului, cât şi în sala de judecată, Bjørn Kjos a fondat Norwegian Air Shuttle, a treia cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, cu peste 33 de milioane de pasageri anual.

Bjørn Kjos s-a născut pe 18 iulie 1946 în Sokna, Ringerike. După ce a servit ca paraşutist în armata norvegiană, Kjos s-a înscris în Royal Norwegian Air Force Academy (Academia Forţelor Regale Aeriene). Timp de doi ani s-a antrenat ca pilot în SUA şi a pilotat două supersonice în timpul războiului rece, între 1969 şi 1975. Întors în Norvegia, a aplicat pentru un job în cadrul Scandinavian Airlines System, însă a fost refuzat, din lipsă de locuri.

Acest fapt l-a determinat pe Kjos să se înscrie la Universitatea din Oslo pentru a studia dreptul. Între 1983 şi 2002 a practicat avocatura, dar pentru o perioadă a lucrat şi ca judecător în cadrul tribunalului din oraşul Moss. Începând cu 1993, a primit acces şi la cazurile Curţii Supreme.

În 1986, Bjørn şi fratele său Tore au fondat grupul Read, care s-a ocupat de cercetarea seismologică în Marea Nordului pentru industria petrolieră. În 1993, după falimentul companiei aeriene Busy Bee, antreprenorul a pus bazele companiei Norwegian Air Shuttle, care folosea noile aeronave Fokker 50 pentru a zbura pe rute regionale în vestul Norvegiei, servite înainte de Busy Bee. Compania a fost înfiinţată în data de 22 ianuarie 1993, iar în 2002 Kjos a transformat Norwegian Air într-o companie aeriană low-cost.

De asemenea, a deţinut o parte din Lufttransport, al cărei preşedinte a fost până în 2005, când compania a fost vândută către Norsk Helikopter.
Bjørn Kjos a fost ales „Antreprenorul anului” de către Ernst & Young în 2009 şi în acelaşi an a primit titlul de „Liderul anului” din partea Manpower Inc.

Kjos este căsătorit cu Gerd Helen Kjos şi au împreună un fiu – Lars Ola – şi două fiice: Guri Helene şi Anna Helene. Antreprenorul este pasionat de activităţi outdoors şi practică hikingul şi sailingul. În 2006, a debutat ca scriitor cu thrillerul „The Murmansk Affair”. În 2017, Norwegian Air Shuttle, a doua cea mai mare companie aeriană din Scandinavia şi a treia de linie low-cost din Europa, a funcţionat cu 144 de aeronave şi aproximativ 5.700 de angajaţi, înregistrând venituri de peste 3,5 miliarde de dolari şi un număr de peste 33,2 milioane de pasageri.

sursa www.businessmagazin.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved