lun, Oct 3rd, 2016

Povestea unui CEO care a redus programul de lucru la 5 ore. „Rezultatele au fost uluitoare”. Care sunt beneficiile aduse angajaţilor

În ultimii 100 de ani, programul de muncă al majorităţii lucrătorilor full-time de pe glob a constat în cel puţin opt ore pe zi de muncă, fără nicio şansă de a se schimba prea curând.

Dar iată că, încetul cu încetul, câţiva CEO mai îndrăzneţi din diferite colţuri ale lumii îşi restructurează companiile pentru a oferi angajaţilor zile de lucru mai scurte, şi anume de cinci ore pe zi.

Luni este o zi blestemată pentru majoritatea angajaţilor, miercurea este punctul critic din săptămână, iar vinerea este ziua lor preferată, pentru că odată cu terminarea celei de-a cincea zi lucrătoare, venea şi week-end-ul mult aşteptat. Ideea de a munci 70% dintr-o săptămână doar pentru 30% zile libere reprezintă pentru unii o nebunie curată.

Stephan Aarstol, CEO al Tower Paddle Boards şi Tower Magazine şi-a transformat cea dintâi afacere după modelul săptămânii de lucru de 20 de ore.

Afacerea vinde plăci cu vâsle, aşa că o zi de lucru mai scurtă care să le elibereze după-amiezele angajaţilor pentru a-şi trăi vieţile în mod spontan ar da bine pentru imaginea companiei, a declarat într-un articol publicat pe Business Insider.

Angajaţii Towe Paddle Boards lucrează acum de la 8 dimineaţa la 1 după-amiaza. Ora alocată pauzei de masă a fost eliminată din program, pentru a economisi din timpul petrecut la birou. Ce este interesant este că angajaţii nu sunt plătiţi mai puţin, iar aşteptările cu privire la productivitate nu sunt nici ele mai  mici.

„Rezultatele au fost uluitoare. Anul trecut am fost compania privată cu cea mai rapidă creştere din San Diego. Anul acesta, cei nouă oameni ai mei vor genera profit de 9 mil. de dolari.”, a mai adăugat Aarstol.

Totuşi, se pare că mulţi alţi afacerişti sunt încă sceptici când Stephan le povesteşte despre experienţa lui. Programul clasic este atât de adânc înrădăcinat în felul patronilor de a-şi organiza companiile, încât sanşele de a trece prea curând la un program new-era sunt infime.

Dar să reduci orele cu 30% şi să menţii nivelul de productivitate? Complet viabil.

Doar pentru că sunt prezenţi la muncă, nu înseamnă că angajaţii sunt mereu productivi. Puterea de concentrare nu rezistă mai mult de două-trei ore la majoritatea persoanelor, iar ziua de lucru de cinci ore creşte astfel raportul între calitate şi timp al angajaţilor.

Angajaţii mai fericiţi muncesc mai cu spor. Studiile arată că, având timp să faci şi ceea ce-ţi place, şi să îţi îmbunătăţeşti relaţiile şi să faci şi sport ajută la economisirea energiei tale ca angajat, atât pe plan emoţional, cât şi pe plan fizic. În plus, un program mai scurt te obligă să-ţi prioritizezi sarcinile, iar cele importante ajung astfel să fie realizate mai rapid.

Aarstol este de părere că programul de lucru de cinci ore nu este neapărat potrivit pentru toate ariile de lucru. Job-uri care necesită asistenţă 24/7 precum serviciile de sănătate nu ar putea reprezenta candidaţi buni pentru reducerea orelor de muncă, dar pentru companiile care se bazează mult pe lucratul cu informaţii, o săptămână lucrătoare de 20 de ore este mai  mult decât recomandată.

sursa: www.zf.ro, foto: www.blogtrepreneur.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved