Raport. Sub oblăduirea Rusiei, Crimeea a devenit un paradis pentru spălarea de bani – oligarh
vin, Iun 5th, 2015

Raport. Sub oblăduirea Rusiei, Crimeea a devenit un paradis pentru spălarea de bani

putin

Exodul băncilor ucrainene din Crimeea care a avut loc anul trecut, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană, a expus regiunea riscului de a deveni o placă turnantă în spălarea banilor, scrie Novaia Gazeta, citând o investigaţie jurnalistică, relatează The Moscow Times online.

Potrivit raportului întocmit de grupul de jurnalişti de investigaţie Proiectul pentru raportarea crimei organizate şi corupţiei (OCCRP), un număr de bănci ruseşti, deţinute parţial de către finanţatori suspecţi – inclusiv unii cu legături cu serviciile ruseşti de securitate – „mişună în găurile” lăsate după plecarea băncilor ucrainene anul trecut, în martie.

Mai puţin cunoscuta bancă Genbank, una dintre primele bănci ruseşti care a pătruns în Crimeea şi care operează în prezent peste 90 de bănci în regiune, este deţinută parţial de către finanţatorul Evgheni Dvoskin, potrivit raportului OCCRP, citat de ziarul Novaia Gazeta în ediţia de miercuri.

Dvoskin a fost implicat în mai multe dosare penale în Rusia şi Statele Unite, legate de spălare de bani la scară largă, dar nu a fost judecat niciodată. El a fost arestat de către FBI, în 2008, pentru fraudarea mai multor companii americane, la sfârşitul anilor ’90, cu sume estimate la 2,3 milioane de dolari, dar a fost eliberat ulterior. Comitetul rus de anchetă îl suspectează pe Dvoskin de comiterea unor fraude estimate la zece milioane de ruble (aproximativ 185.000 de dolari) şi extorcări.

Banca Verkhnevolzhsky, deţinută în comun de către finanţatorul Oleg Vlasov şi o serie de parteneri de-ai săi, şi-a extins şi ea prezenţa rapid în Crimeea după anexare, iar în prezent operează 26 de sucursale, potrivit raportului Proiectului.

În perioada 2011-2014, Banca Baltica a lui Vlasov a fost una dintre cele 19 bănci ruseşti implicate într-un sistem complex de spălare a peste 20 de miliarde de dolari şi transferarea acestor sume în bănci din Uniunea Europeană (UE) prin Republica Moldova şi Letonia, se arată în raport.

Banca rusească Tempbank a fost, de asemenea, implicată în spălări de bani între Rusia şi Republica Moldova, potrivit unor date de la autorităţile moldovene, citate de OCCRP. Tempbank operează în prezent două filiale în Crimeea.

sursa: www.gandul.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved