mie, Dec 7th, 2016

Top 10 paradisuri fiscale in 2017

Paradisurile fiscale sunt tarile in care bogatii lumii aleg sa faca investitii consistente, fara sa plateasca impozite ridicate.

Adesea, paradisurile fiscale sunt vazute doar ca o alta modalitate de a ascunde sume importante de bani de ochii autoritatilor, insa de fapt, paradisurile fiscale pur si simplu se bucura de sisteme fiscale mult mai relaxate, pentru a atratge cat mai multi investitori straini.

Mare parte din averile lumii, mai exact intre 21 si 32 de trilioane de dolari este investita la momentul actual in paradisuri fiscale.

Aceasta suma estimativa nici macar nu include alte bunuri materiale valoroase, ca de exemplu opere de arta, proprietati imobiliare, bijuterii, depozite in aur, masini si iahturi de lux.

Este perfect legat sa faci investitii prin intermediul unei companii care este inregistrata intr-un paradis fiscal, sau sa te folosesti de un holding pentru a-ti proteja bunurile, cat timp iti platesti impozitele stipulate prin lege.

De exemplu, pentru antreprenrori, paradisurile fiscale ofera o serie de avantaje, care includ impozite scazute pe castigurile de capital, pe dobanzi sau pe veniturile personale.

Companiile si corporatiile multinationale pot sa plateasca impozite mult mai mici, daca profiturile realizate sunt raportate la filiale deschise in tari care ofera un regim fiscal favorabil.

Poate ca totul suna putin cam complicat, dar iata care sunt cele 10 paradisuri fiscale in care merita sa investesti in 2017, tinand cont de avantajele si dezavantajele fiecaruia:

  • 1. Hong Kong

Hong Kong este unul dintre paradisurile fiscale aflate in continua dezvoltare, avand in vedere ca, la momentul actual, aici sunt investite active in valoare de 2,1 trilioane de dolari.

Tot aici se gaseste si cea mai mare bursa de valori din Asia, dupa cea din Tokyo, precum si cea mai mare densitate de persoane care au averi de peste 100 milioane de dolari.

Peste jumatate din investitiile straine realizate in China in 2012 s-au indreptat spre Hong Kong.

Avantaje: Companiile infiintate in Hong Kong platesc impozite numai pentru profiturile realizate aici, iar rata de impozitare se situeaza momentan la 16,5%.

Nu se percepe impozit cu retinere la sursa pentru dividendele platite actionarilor straini, nici impozit pe castiguri de capital.

Dezavantaje: Avand in vedere ca totusi este exercitat un control din partea Chinei, acest lucru impiedica initiativele pentru a asigura transparenta si le permite celor care detin actiuni la purtator – utilizate adesea pentru tot felul de activitati criminale – sa ramana neidentificati.

Acest lucru dauneaza intr-o oarecare masura credibilitatii si reputatiei companiilor infiintate in Hong Kong.

  • 2. Insulele Cayman

Bancile din aceasta tara sunt utilizate la momentul actual pentru a manageria active in valoare de 1,4 trilioane de dolari.

Insulele Cayman sunt teritoriu britanic, avand peste 200 de banci si peste 95.000 de companii inregistrate aici, fiind un lider mondial in ceea ce priveste fondurile de investitii si cea de-a doua tara din lume unde sunt inregistrate societati de asigurare captive (menite sa asigure bunurile detinute de o companie – mama care are alt obiect de activitate).

Peste jumtate din PIB-ul Insulelor Cayman este asigurat de sectorul financiar.

Avantaje: Insulele Cayman se numara printre putinele tari sau teritorii in care legislatia le permite companiilor sa controleze active fara sa plateasca impozite. Acest lucru este considerat perfect legal si nu este vazut ca o strategie de evitare a impozitarii.

Dezavantaje: Companiile care desfasoara activitati de afaceri in diferite tari sunt cele care pot beneficia de avantajele fiscale datorate faptului ca sunt inregistrate in Insulele Cayman, pentru a evita bataile de cap ce apar atunci cand sunt nevoite sa se raporteze la mai multe sisteme fiscale.

  • 3. Malta

Malta este situata in topul tarilor cu cele mai mici impozite, in anul 2016, de aceea merita luata in considerare ca unul dintre cele mai bune paradisuri fiscale pentru investitii in anul 2017.

Persoanele care traiesc deja pe aceasta mica insula mediteraneana pot obtine statutul de rezident si, prin urmare, pot fi impozitate doar pentru veniturile obtinute din surse locale.

Avantaje: Unul dintre principalele avantaje pentru persoanele fizice si juridice il reprezinta faptul ca, in Malta, nu sunt impozitate veniturile obtinute in strainatate.

Dezavantaje: Cetatenia malteza poate fi obtinuta si printr-un program special care presupune investitii consistente, in cazul celor care doresc sa grabeasca acest proces.

Insa, pentru a obtine cetatenia malteza, persoanele respective trebuie sa faca investitii in Malta in valoare de aproximativ 1 milion de euro.

  • 4. Monaco

Aceasta tara micuta are doar 36.000 de rezidenti, insa atrage multi antreprenori si companii care doresc sa investeasca aici. De ce? Pentru ca impozitul pe venit nu a mai fost modificat din 1869.

Avantaje: Orice persoana care devine rezident in Monaco, poate sa pastreze toate veniturile pe care le castiga, fara sa existe nici un fel de limitari. Nu este de mirare ca cei mai multi milionari ai lumii sunt rezidenti ai statului Monaco.

Si impozitele pe profit pentru companii sunt foarte mici, asa ca Monaco este destinatia potrivita pentru afacerile de tip start-up.

Dezavantaje: Pentru a deveni rezident in Monaco, o persoana trebuie sa detina cetatenia unui stat membru al UE sau sa detina o viza pentru sedere pe termen lung in Franta.

De asemenea, este nevoie sa detina un cont bancar in Monaco in valoare de cel putin 100.000 de euro, sa aiba asigurare de sanatate privata si sa cumpere o proprietate in aceasta tara.

  • 5. Singapore

Avand o locatie strategica, Republica Singapore are reputatia unui centru financiar important, atractiv pentru fondurile offshore detinute de companii si antreprenori din Asia.
Avantaje: Legislatia privind confidentialitatea informatiilor bancare a intrat in vigoare in 2001, iar de atunci, orasul – stat este recunoscut pentru strictetea cu care pune in aplicare legile respective. Singapore nu a renuntat la aceasta legislatie, in ciuda presiunilor venite din partea altor guverne straine.

Dezavantaje: Singapore nu reprezinta o destinatie de interes pentru persoanele instarite care doresc sa beneficieze de avantaje fiscale, deoarece majoritatea tarilor din aceasta zona ofera un regim fiscal relaxat.

  • 6. Bahamas

Bahamas nu percepe impozite directe, asa ca nu exista tratate pentru prevenirea dublei impozitari cu alte tari. Totusi, au fost semnate acorduri privind informatiile fiscale cu alte 29 de tari, inclusiv SUA, Marea Britanie si Canada. Dezvaluirea informatiilor fiscale este limitata numai la chestiuni de ordin penal.

Avantaje: In Bahamas, nu se percepe impozit pentru veniturile personale, ceea ce nu are cum sa nu reprezinte un avantaj important pentru cei care doresc sa isi protejeze averea.

Nu exista nici impozit pe avere, impozit pe castiguri de capital sau impozit cu retinere la sursa. In plus, exista o serie de avantaje fiscale de care pot beneficia atat persoanele fizice, cat si cele juridice.

Dezavantaje: Nu toata lumea poate evita impozitarea veniturilor personale, acest drept fiind rezervat exclusiv rezidentilor. Pentru a obtine rezidenta in Bahamas, este necesara o investitie intr-o proprietate locala in valoare de 500.000 dolari (sau de cel putin 1,5 milioane dolari, pentru a accelera procesul respectiv).

  • 7. Elvetia

In bancile elvetiene se gasesc in acest moment active controlate in valoare de 6,5 trilioane de dolari, 51% dintre aceste provenind din strainatate. Asadar, nu este nici o surpriza ca este unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste managementul activelor, cu o cota de piata de 28%.

In urma presiunilor externe, Elvetia si-a imblanzit legile referitoare la secretul bancar, insa continua sa sustina necesitatea mentinerii acestor legi, dupa cum se poate observa si in politica agresiva a tarii impotriva presiunilor privitoare la dezvaluirea informatiilor din acest sector.

Avantaje: Impozitele scazute si sistemul bancar de exceptie fac ca Evetia sa fie unul dintre cele mai populare paradisuri fiscale din Europa. Este relativ simplu si rapid sa infiintezi o companie in Elvetia, comparativ cu hatisurile birocratice ale altor state europene.

Dezavantaje: Desi orice persoana fizica sau juridica poate infiinta o companie in Elvetia, una dintre conditiile impuse de legislatia elvetiana este ca respectiva companie sa aiba cel putin un director elvetian.

Pentru a rezolva aceasta problema legislativa si pentru afla mai multe informatii despre infiintarea unei companii in Elvetia, ar trebui sa va adresati unor specialisti.

  • 8. Luxemburg

Aceasta tara minuscula, membru UE, ramane un important centru al reglementarilor fiscale relaxate, prin intermediul caruia corporatiile multinationale reusesc sa evite impozitele.

Este principalul centru bancar din zona Euro, cu peste 143 de banci care controleaza active in valoare de aproximativ 800 miliarde de dolari.

Avantaje: In Luxemburg, dezvaluirea secretului bancar poate fi pedepsita cu inchisoarea. Pe langa asta, multe corporatii internationale aleg Luxemburgul ca locatie pentru sediile centrale si pentru centrele de logistica, datorita impozitelor scazute si a locatiei europene foarte avantajoase.

Dezavantaje: Scutirea de impozite pentru proprietatea intelectuala poate ajunge chiar si la 80% in Luxemburg, ceea ce determina multe companii sa isi controleze drepturile pe proprietate intelectuala de aici.

Totusi, este important de notat ca scutirile de impozite de aplica numai drepturilor de proprietate intelectuala emise dupa data de 31 Decembrie 2007.

  • 9. Insula Man

Insula Man este considerata intr-o oarecara masura un important centru financiar in privinta impozitelor scazute. Aceasta insula micuta, localizata intre Anglia si Irlanda are un impozit pe venit foarte mic, de maxim 20%, si nu mai mult de 120.000 lire.

Avantaje: Impozitele mici nu sunt singurele avantaje oferite de aceasta mica insula. In Insula Man exista si un plan de pensii grozav, asa ca multe companii aleg sa managerieze planurile de pensii ale angajatilor lor in conturi din aceasta tara.

Este posibil ca o persoana sa beneficieze de un astfel de plan de pensie incepand cu varsta de 50 de ani.

Dezavantaje: Poate fi destul de costisitor sa infiintezi o companie in Insula Man, in special in cazul celor care nu desfasoara activitati comerciale, iar procesul de inregistrare al companiilor este destul de complex.

  • 10. Mauritius

Aflata in Oceanul Indian, langa Madagascar, Mauritius este alta insula care atrage multe investitii straine. Un numar mare de corporatii multinationale au filiale deschise in Mauritius.

Avantaje: Impozitul pe profit pentru companii este foarte scazut in Mauritius, comparativ cu alte jurisdictii, avand o rata de impozitare de aproximativ 15%.

Castigurile de capital si dobanzile nu sunt taxate in Mauritius, iar rezidentii pot beneficia de diferite scutiri de taxe, datorita tratatelor pentru evitarea dublei impozitari.

Dezavantaje: Mauritius este o destinatie populara pentru investitii, in special pentru cele directionate spre India, insa in mai 2016 a fost semnat un nou protocol de modificare a tratatului de dubla impozitare intre Mauritius si India.

Astfel, India are dreptul de a impozita la sursa castigurile de capital, care rezulta din instrainarea actiunilor companiilor Indiene spre rezidenti ai insulei Mauritius.

Daca vreti sa va planificati finantele intr-o maniera avantajoasa, merita sa va protejati investitiile si bunurile.

Printr-o evaluare minutioasa a avantajelor si dezavantajelor oferite de paradisurile fiscale, puteti descoperi noi oportunitati pentru a profita de regimuri fiscale convenabile si de optimizare fiscala.

sursa: www.ziare.com, foto: International Adviser

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved