Ucraina: Niciun bancomat nu mai funcţionează la Doneţk. Băncile sunt închise – oligarh
joi, Noi 27th, 2014

Ucraina: Niciun bancomat nu mai funcţionează la Doneţk. Băncile sunt închise

card_atm_1_07243800

Niciun bancomat nu mai funcţionează miercuri la Doneţk, iar majoritatea comercianţilor nu mai acceptă plata cu cardul, după ce Kievul a cerut suspendarea activităţilor bancare în regiunile din Est controlate de separatiştii proruşi, informează AFP.

‘Băncile din Ucraina trebuie să-şi suspende’ serviciile financiare în teritoriile ‘care nu sunt sub controlul autorităţilor ucrainene’, a anunţat Banca naţională a Ucrainei marţi, într-un comunicat de presă.

Decizia este consecinţa unui decret semnat la 14 noiembrie de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, scrie Agerpres.

Zeci de persoane aşteptau miercuri dimineaţă în faţa băncilor din Doneţk, cele mai multe dintre ele închise, relatează jurnaliştii AFP de la faţa locului.

‘Am venit la 05.00 dimineaţă pentru a sta la coadă’, a povestit Nina, o pensionară venită să facă o retragere din cont, în faţa unei filiale închise a băncii ruse Sberbank. Bătrâna şi-a exprimat speranţa că filiala se va deschide în cursul zilei.

‘Am primit ieri (marţi – n.r.) ordinul de a închide unitatea. Nu se mai fac transferuri de bani aici’, a dat asigurări un angajat al băncii publice ucrainene Oşceadbank, una dintre puţinele filiale încă deschise, dar din care nu se mai pot face retrageri de bani lichizi.

Majoritatea magazinelor din Doneţk se află de altfel în incapacitatea de a-şi opera terminalele pentru carduri bancare.

‘A mers o jumătate de oră în această dimineaţă, dar se pare că acum nu mai funcţionează’, a explicat Pavel Ialanbenko, unul dintre responsabilii supermarketului Amstor, din centrul oraşului Doneţk.

Doar câteva hoteluri şi magazine acceptau încă plata cu cardul miercuri, notează AFP.

Potrivit Băncii naţionale a Ucrainei, serviciile bancare vor fi restaurate când teritoriile controlate de mai multe luni de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk vor reveni sub controlul guvernului ucrainean.

Puterea ucraineană a dispus la jumătatea lui noiembrie închiderea tuturor serviciilor publice din zonele rebele.

Conflictul armat între rebeli şi forţele guvernamentale din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi 930.000 de strămutaţi de la declanşarea sa, în luna aprilie.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved