Un câştigător de premiu Nobel a fost nevoit să-şi vândă medalia pentru a-şi putea plăti tratamentul medical – oligarh
lun, Oct 8th, 2018

Un câştigător de premiu Nobel a fost nevoit să-şi vândă medalia pentru a-şi putea plăti tratamentul medical

Leon Lederman, câştigător al premiului Nobel pentru Fizică şi profesor al Universităţii din Chicago, a fost nevoit să-şi vândă medalia în 2015 contra sumei de 765.000 de dolari pentru a-şi acoperi serviciile medicale, scrie site-ul thisinsider.com.

Lederman, care a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, a fost cunoscut pentru cercetările sale în domeniul subatomic. A câştigat premiul Nobel pentru Fizică în 1988, împreună cu alţi doi cercetători, pentru descoperirea particulei subatomice denumită muon neutrino. Este de asemenea cunoscut pentru descoperirea particulei Higgs, poreclită „Particula Dumnezeu”.

Din banii primiţi, Lederman şi-a cumpărat o casă în Idaho şi s-a mutat acolo permanent în 2011, când a început să sufere pierderi de memorie. Pentru a plăti îngrijirea necesară pentru boala sa, Lederman a permis organizarea unei licitaţii pentru medalia sa Nobel.

Lederman a murit miercuri la vârsta de 96 de ani într-un azil din Idaho. Potrivit unui reportaj al Vox, Medicare, companie la care sunt asiguraţi mulţi americani de peste 65 de ani, nu acoperă întotdeauna şederile pe termen lung în azile. Vox scria că o cameră privată într-un azil poate costa aproape 7.700 de dolari.

„Ceea ce într-adevăr a iubit, au fost oamenii, încercând să îi educe şi să îi ajute să înţeleagă ştiinţa”, a spus soţia sa, Ellen.

sursa www.zf.ro foto Daily Herald

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved