Veniturile britanicilor au avut în primul trimestru cea mai abruptă scădere din ultimii 25 de ani – oligarh
joi, Iun 27th, 2013

Veniturile britanicilor au avut în primul trimestru cea mai abruptă scădere din ultimii 25 de ani

 

Veniturile britanicilor, după taxe, au înregistrat în primul trimestru cea mai abruptă scădere din ultimii 25 de ani, cauzată parţial de declinul salariilor, potrivit datelor anunţate joi de institutul naţional de statistică de la Londra, preluate de Bloomberg.


Venitul real al gospodăriilor din Marea Britanie, după taxe, a scăzut în primele trei luni cu 1,7% faţă de nivelul din trimestrul patru al anului trecut, cea mai slabă evoluţie din 1987.

Oficialii au confirmat totodată datele privind evoluţia PIB în primul trimestru, cu o creştere de 0,3%.

Totodată, statistica a revizuit datele privind creşterea economică de anul trecut, astfel încât potrivit noilor estimări economia Marii Britanii nu a înregistrat în 2012 cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii patru ani. Noile date indică stagnare pentru prima jumătate a anului trecut.

În orice caz, revenirea pe creştere în primul trimestru este un semn bun, însă consumatorii continuă să resimtă presiuni, deoarece inflaţia depăşeşte rata de expansiune a PIB, iar măsurile de austeritate limitează activitatea economică.

Biroul de statistică de la Londra a mai precizat că economia s-a cotractat cu până la 7,2% de la vârful înregistrat în 2008, majorând semnificativ marja indicată anterior, de 6,3%.

Scăderea veniturilor a afectat şi economiile populaţiei. Rata medie de economisire a scăzut în primul trimestru la 4,2%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, faţă de 5,9% în trimestrul patru din 2012 şi 7,4% în peioada corespunzătoare a anului trecut.

Ministrul de Finanţe, George Osborne, a prezentat miercuri programul de reduceri de cheltuieli convenit de guvern pentru anul fiscal 2015, în valoare totală de 11,5 miliarde lire sterline. Din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiei, măsurile de austeritate au fost desfăşurate pe un calendar mai îndelungat, guvernul anticipând acum că ultimul an de „tăieri” va fi 2017-2018.

Banca Angliei va derula în 3-4 iulie prima şedinţă de politică monetară sub coordonarea noului guvernator, canadianul Mark Carney.
sursa: www.economica.net

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved