Investeste in Estonia, este un miracol economic
Excedent bugetar, o datorie redusă, o creștere ridicată. Se întâmplă în Europa . Dar nu este vorba despre Germania, ci despre Estonia. Acolo unde „rețeta germană” a fost aplicată economiei. Prin poziția ei geografică și climatul favorabil businessului, Estonia reprezintă o destinație propice investițiilor.
La aproape 17 luni de la intrarea într-o zonă euro mai mult decât vulnerabilă, Estonia poate fi mândră de performanţele ei economice. Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) de 7,6% în 2011 este de cinci ori mai mare decât media europeană. În plus , micul stat baltic este singurul membru al clubului ţărilor care folosesc moneda comunitară care a reuşit să afişeze un buget excedentar. La rândul ei, datoria naţională nu reprezintă decât 6% din PIB, faţă de 81% în cazul Germaniei sau de 165%, în cel al Greciei. Iar în timp ce restaurantele, barurile sau buticurile amenajate în stil nordic sunt luate cu asalt de clienţi, întreprinderile din domeniul high-tech se plâng că nu găsesc personal pentru completarea locurilor vacante. Estonia este departe de atmosfera apăsătoare din restul Europei, fiind catalogată drept una dintre cele mai liberale economii ale lumii.
O reuşită cu atât mai remarcabilă cu cât vine după o gravă criză economică: în 2008-2009 , această ţară s-a confruntat cu o recesiune de aproape 15%! Cum a fost posibil ? Peeter Koppel, de la SEB Bank, ştie răspunsul: „Austeritate, austeritate şi iar austeritate!”. Fără să vocifereze, estonienii au acceptat să strângă dramatic cureaua. Mai mult, ei i-au ales pe liderii care au impus acest program de reduceri drastice de cheltuieli. „Estonienii au înţeles situaţia şi au fost de acord cu tăierile salariale: 20% pentru miniştri şi 10% pentru marea majoritate a funcţionarilor de stat. În vremuri normale, o astfel de măsură nepopulară ar fi generat agitaţie şi nemulţumire la nivelul societăţii, dar oamenii au avut încredere în politica autorităţilor”, explică Juhan Parts, fost premier al ţării, pentru Global Post.
Punctele tari
Care sunt atuurile acestei foste republici sovietice, supranumită de analiştii de pretutindeni, „tigrul baltic”?
• O politică economică solidă şi liberală.
• Un climat favorabil afacerilor.
• O mână de lucru bine formată şi flexibilă.
• O poziţie geografică avantajoasă, care o plasează la răscruce de drumuri între Europa şi Rusia.
• Neapărat trebuie menţionat că în Estonia numărul taxelor este de numai 7, faţă de media de 41,7 în Europa de Est şi Asia Centrală, 11 în Statele Unite sau 16 în Germania.
• Încă un amănunt menit să-i atragă pe investitori: timpul necesar îndeplinirii tuturor formalităţilor administrative se ridică la 81 de ore, comparativ cu 313,9 în Europa de Est şi Asia Centrală, 187 în SUA şi 215 în Germania.
Totuşi, pornind să cucerească Estonia, întreprinzătorii trebuie să ştie, în acelaşi timp, că prezintă o piaţă internă de talie relativ redusă, unde predomină produsele finlandeze şi suedeze, iar puterea de cumpărare rămâne sub nivelul înregistrat în alte state din regiune.
În clasamentul Doing Business, raport anual elaborat de Banca Mondială, Estonia a ocupat anul acesta poziţia generală 24, în scădere cu şase locuri faţă de ediţia de anul trecut a studiului. Privind pe categorii, comerţul transfrontalier prezintă cea mai bună aşezare (locul 3), la capătul opus situându-se soluţionarea cazurilor de insolvabilitate (locul 72). În ceea ce priveşte crearea unei întreprinderi sau deschiderea unei afaceri, Estonia a fost plasată pe treapta cu numărul 44, cu cinci proceduri obligatorii şi 7 zile necesare obţinerii autorizaţiilor în acest sens. La capitolul obţinerea de credite, micul stat baltic, cu o populaţie totală de 1,34 milioane de oameni şi o densitate de 32 de locuitori/ km², se găseşte pe locul 40 şi pe 65 la protecţia investiţiilor.
Drepturi egale
Din punct de vedere al structurii economice, agricultura „cântăreşte” 2,7% din PIB şi reprezintă, ca forţă de muncă angajată, 3% din populaţia activă a ţării. În schimb, sectorul industrial asigură 26,3% din PIB şi ocupă aproximativ 33% din forţa de muncă, principalele ramuri de activitate pe acest segment fiind industriile agroalimentară (produse lactate şi prelucrarea cărnii), electronică, chimică, pre¬lucrarea lemnului. Lider absolut este sectorul serviciilor, cel mai dezvoltat, în special transporturile şi sistemele de logistică, alături de serviciile financiare. Principalii clienţi ai economiei estoniene sunt Rusia, Suedia, Finlanda, Letonia şi Statele Unite, marii furnizori ai ţării fiind Rusia, Germania, Finlanda, Suedia şi China. Estonia exportă petrol, minereuri bituminoase, aparatură electrică pen¬tru telefoane, cabluri izolate, autoturisme şi alte tipuri de vehicule.
Estonia nu aplică nici restricţii, nici praguri limită pntru investiţiile străine. Societăţile cu capital extern beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cele locale. Pentru angajarea unei afaceri în domenii precum minerit, servicii publice, reconstrucţia de căi ferate, aeroporturi, porturi şi baraje, telecomunicaţii, vânzarea de produse farmaceutice, alcool şi tutun, jocuri de noroc şi pentru sectorul bancar se impune obţinerea unei licenţe de activitate. Săptămâna de lucru are o durată legală de 40 de ore, vârsta de pensionare fiind de 63 de ani pentru bărbaţi şi 60 pentru femei. Salariul minim lunar se ridică la 230 de euro, cel mediu brut la 720 de euro. Cel mai bine sunt remuneraţi lucrătorii din finanţe, cel mai prost – angajaţii din hoteluri şi restaurante.
|
|
sursa: www.incomemagazine.ro
Etichete:Estonia