sâm, Sep 20th, 2014

Ce s-ar intampla daca Putin ar fi inlaturat de la putere

 

RUSSIA PUTIN WORLD WAR l

Pot oare sanctiunile economice impotriva Rusiei sa conduca la inlaturarea de la putere a presedintelui Vladimir Putin? Iar daca da, cum se vor schimba lucrurile in bine? Cei care spera asta, nu constientizeaza consecintele unei eventuale schimbari de regim la Kremlin, scrie, intr-o analiza pe aceasta tema, publicatia germana Der Spiegel.

In primavara acestui an, scrie autorul materialului Benjamin Bidder, am avut ocazia sa asist la discutia unui ofiter ucrainean cu un diplomat occidental. Ucraineanul i-a spus ca Occidentul trebuie sa ajuta la indepartarea lui Putin. Diplomatul i-a raspuns: „Ne vom stradui”.

Poate ca prin raspunsul lui, diplomatul nu a vrut sa-l supere pe ucrainean. Dar intrebarea da de gandit: Occidentul trebuie sa spere ca, la un moment dat, epoca Putin va lua sfarsit sau poate accelera apropierea acestui sfarsit, exercitand presiuni asupra Moscovei si instituind sanctiuni impotriva ei?

Se pare ca distrugerea economiei ruse nu este o misiune excesiv de dificila, mai ales ca Rusia singura a facut multe in acest sens. Incepand din 2008, din Rusia au fost retrase peste 470 de miliarde de euro, iar rezervele valutare ale tarii scad constant. Nici preturile ridicate la petrol nu mai au puterea de a sustine un ritm de crestere adecvat, consumul intern se topeste vazand cu ochii, iar noi premise de crestere nu se intrevad.

Privind lucrurile din aceasta perspectiva, multi ar crede ca Putin deja se clatina, mai ales daca tabloul economic este completat cu problemele politice. Da, in sondaje, Putin sta bine, cu o cota de popularitate de invidiat, dar recentele alegeri locale, marcate de un puternic absenteism, ca oamenii au obosit. Spre exemplu, la Moscova trei din patru locuitori cu drept de vot au preferat sa ramana departe de urne.

Cum poate fi indepartat Putin de la putere?, se intreaba Der Spiegel, respingand categoric varianta unui vot impotriva, asa cum au procedat nemtii cu fostul cancelar Gerhard Schroeder. Prin urmare, continua publicatia, sunt doua variante: fie actuala elita de la Kremlin gaseste un succesor, fie oamenii il dau jos singuri, adusi la disperare de fenomenul coruptiei si de stagnarea economica.

Dar ce se va intampla dupa, daca la Kremlin va ajunge cineva cu o gandire mult mai radicala decat Putin? In ultima instanta, sanse exista in acest sens, pentru ca, de-a lungul timpului, Putin a avut grija sa-i scoata pe liberali din anturajul lui. Nici scenariul unei revolutii nu ar fi de dorit, pentru ca astfel de miscare ar deschidea calea catre Kremlin atat a dreptei, cat si a radicalilor. In Rusia, explica Der Spiegel, granita dintre cele doua tabere este destul de fragila.

In acest caz, inlaturarea lui Putin nu numai ca nu va aduce nimic bun, dar poate inrautati lucrurile in mod catastrofal atat pentru Rusia, cat si pentru Europa. In ceea ce priveste fortele democratice, accesul lor la putere este, practic, blocat. In plus, oamenii care s-ar putea de sprijinul Occidentul sunt mult prea slabi. Cel mai stralucit reprezentant al opozitiei, Aleksei Navalnyi, se afla, de cateva luni, in arest la domiciliu.

La ce concluzie ajungem? Ca raman numai cateva alternative proaste. NATO trebuie sa se gandeasca foarte bine la consolidarea pozitiilor sale – macar pentru ca, in caz de nevoie, sa poate opuna rezistenta celui care ar putea veni dupa Putin.

Dar intre timp, Occidentul trebuie sa se reapropie, cat mai rapid posibil, de Moscova, sa stabileasca un dialog si sa-i propuna o solutie de compromis. Nu pentru ca Putin ar merita asa ceva, ci pentru ca izolarea Moscovei creaza mult mai multe probleme noi decat le revolva pe cele vechi, apreciaza Benjamin Bidder.

sursa: incomemagazine.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

forex markets news
All Rights Reserved