mie, Dec 28th, 2016

Cum a ajuns miliardar un imigrant care a trait din ajutoare – drumul incredibil al fondatorului WhatsApp

Creatorii serviciului de mesagerie instanta WhatsApp au devenit miliardari peste noapte, dupa ce Facebook le-a achizitionat afacerea pentru 19 miliarde de dolari.

Insa cei doi oameni de afaceri au trecut prin multe incercari pana cand munca lor a ajuns sa fie rasplatita atat de bine, scrie Daily Mail.

Jan Koum, in varsta de 37 de ani, s-a aliat cu Brian Acton in 2009 pentru a pune bazele aplicatiei WhatsApp, afacere evaluata la 6,8 miliarde de dolari.

Insa la un moment dat, el a fost doar un imigrant care spera sa traiasca visul american.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, avea doar 16 ani cand Jan Koum s-a mutat din Ucraina in Statele Unite.

In copilarie, Jan Koum a crescut intr-o comunitate rurala, intr-o casa fara electricitate sau apa, iar cand familia sa s-a mutat peste Ocean, mama lui a impachetat rechizite pentru a scuti niste bani.

Ca tanar imigrant in SUA, el a trebuit sa se bazeze pe ajutoare sociale si statea la cozi infernale pentru a primi alimente. Iar pentru ca nu a uitat aceste momente, el a ales sa semneze vanzarea WhatsApp catre Facebook chiar langa cladirea de unde primea mancare. Insa de data aceasta, el a ajuns acolo conducand un Porsche.

Originile sale modeste par sa ii fi intiparit o etica fenomenala si un altruism fantastic – WhatsApp poate ca este un fenomen mondial, avand in vedere ca are peste 450 milioane de utilizatori activi in toata lumea, insa acest lucru nu se reflecta in biroul companiei.

„Noi avem in cap doar munca”, a marturisit antreprenorul pentru revista Forbes.

Koum si Acton au dezvoltat WhatsApp intr-o cafenea si in casele lor si a durat doar cativa ani pana cand sa valoreze miliarde de dolari.

Facebook a platit 12 miliarde de dolari in actiuni si alte patru milioane de dolari in bani cash pentru aceasta aplicatie, iar fondatorii si angajatii WhatsApp vor mai primi actiuni in valoare de 3 miliarde de dolari dupa patru ani.

Directorul executiv al retelei de socializare a facut anuntul achizitiei pe pagina sa oficiala, precizand ca il cunoaste de mult timp pe Koum.

„Il stiu pe Jan de cativa ani si amandoi impartasim viziunea de a-i faci pe oameni mai deschisi si mai conectati intre ei”, a spus atunci Mark Zuckerberg.

„WhatsApp ne ajuta sa contribuim la acest obiectiv prin dezvoltarea unui serviciu pe care oamenii din intreaga lume vor adora sa il foloseasca in fiecare zi”, a precizat fondatorul Facebook.

Zuckerberg a subliniat ca WhatsApp va continua sa functioneze independent, insa sub umbrela Facebook. In plus, el a precizat ca designul si modul de operare vor ramane neschimbate, dar, in urmatorii ani, echipa retelei de socilizare va depune eforturi pentru dezvoltarea aplicatiei de mesagerie.

Ironia sortii: Refuzat de Facebook

Pe de alta parte, se stiu destul de putine despre trecutul lui Acton. Totusi, CV-ul sau este „burdusit” de joburi la marile companii din IT precum Apple si Yahoo. Insa omul de afaceri a fost refuzat in 2009 de Zuckerberg, cand a vrut sa se angajeze la cea mai mare retea de socializare din lume.

In acel moment, el a scris pe Twitter: „Facebook m-a refuzat. A fost o oportunitate grozava si am reusit sa cunosc o multime de oameni minunati. Abia astept urmatoarea aventura”, a mentionat Acton. De asemenea, nici cei de la Twitter nu l-au vrut.

In ciuda achizitiei Facebook, el a promis ca nu se va schimba esenta aplicatiei, anume aceea de oferi un serviciu gratuit de mesagerie instant.

Noua companie nu a investit in marketing si nu a angajat un specialist in relatii cu publicul, pariind ca aplicatia va deveni populara datorita recomandarilor castigate din partea utilizatorilor.

WhatsApp a luat avant in cercuri de prieteni sau familii separate de granite, in special in Europa, unde costul SMS-urilor internationale reprezinta o problema.

Koum si Acton au preferat dintotdeauna discretia. Sediul companiei din Mountain View, California, nu are nici macar un panou la intrare.

sursa: www.ziare.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved