Patriarhia Română se împrumută 200 de milioane de euro pentru Catedrală

Patriarhia Română va lua un credit bancar de 200 de milioane de euro în vederea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, banii urmând să fie returnaţi din donaţiile credincioşilor, şi nu de la bugetul de stat, a declarat, joi, fostul ministru Nicolae Noica, membru în comisia acestui proiect.

“Împrumutul va fi garantat cu bunurile deţinute de Biserica Ortodoxă Română – păduri, imobile şi altele, cum ar fi complexul Lebăda din Pantelimon”, a mai spus Noica.

Negocierile pentru împrumut vor demara în iulie, odată cu lansarea caietului de sarcini pentru licitaţia internaţională de construire a Catedralei şi cu demersurile de obţinerea a autorizaţiilor necesare.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi construită după un proiect dintre cele şapte rămase în cursă şi prezentate, tot joi, de reprezentanţii Patriarhiei.

Proiectul câştigător va fi desemnat până la sfârşitul lunii iunie, după ce specialiştii vor analiza cele şapte propuneri din punct de vedere al costurilor, rezistenţei, respectării temei teologice şi estetic.

Suma necesară pentru construirea “la roşu” a Catedralei este estimată la 100-120 milioane de euro plus TVA. Patriarhia va împrumuta însă 200 de milioane pentru a dispune de o sumă acoperitoare.

“Banii vor fi plătiţi în termen de 15 ani de la terminarea construcţiei «la roşu»”, a precizat episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul.

După construirea “la roşu”, pentru Catedrală vor fi cheltuiţi încă aproximativ 100 de milioane de euro pentru picturi şi alte investiţii de ordin estetic.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului ar urma să înceapă anul acesta, după 15 august, şi să se încheie în 2013.

Catedrala va fi construită astfel încât să reziste la cutremure de cel mult 8,5 grade pe scara Richter.

sursa: www.cotidianul.ro

Share

Etichete:, ,

Comments (1)

 

  1. [...] » Patriarhia Română se împrumută 200 de milioane de euro pentru Catedrală Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole [...]

Leave a Reply

5 visitors online now
5 guests, 0 members
Max visitors today: 10 at 12:00 am EEST
This month: 37 at 06-03-2010 02:22 pm EEST
This year: 41 at 05-31-2010 06:10 pm EEST
All time: 41 at 05-31-2010 06:10 pm EEST