Suedia este cea mai performantă economie din UE; România se situează pe penultimul loc

Suedia a rămas cea mai competitivă economie din Uniunea Europeană, urmată de Finlanda şi de Danemarca, în timp ce România se află pe penultimul loc, devansând doar Bulgaria, reiese dintr-un studiu al World Economic Forum publicat duminică şi preluat de Bloomberg.

Cele trei ţări scandinave se situează înaintea Olandei, Luxemburgului şi Germaniei în analiza ce se bazează pe indicatori precum creşterea economică şi a productivităţii, cheltuieile pentru cercetare şi dezvoltare şi rata şomajului.
Italia este a treia cea mai puţin competitivă ţară din UE, situându-se doar deasupra României şi Bulgariei. Grecia este a cincea de la urmă.
‘Deşi au fost realizate unele progrese, mai rămân multe de făcut pentru a exploata pe deplin potenţialul economic al Europei’, spune Kaus Schwab, directorul şi fondatorul WEF. ‘Accelerarea procesului de reformă /în UE/ este esenţială pentru a asigura revenirea la creştere a regiunii’, mai afirmă el.
Statele nordice au cele mai bune performanţe din Europa la capitolul inovaţie, ‘graţie agresivităţii companiilor lor în adoptarea de noi tehnologii şi nivelului lor de alocări bugetare pentru cercetare şi dezvoltare’, se arată în studiu. Este remarcat, de asemenea, ‘nivelul ridicat de colaborare între universităţi şi sectorul privat în domeniul cercetării’ în aceste state.
Unele dintre cele mai noi membre ale UE – precum Slovenia, Estonia sau Cehia – s-au clasat înaintea multor state cu vechime mult mai mare în Uniune, cum ar fi Portugalia, Spania şi Italia, mai reiese din studiul WEF.
Dintre potenţialele candidate la aderarea la UE, Croaţia şi Muntenegru le-au depăşit pe ultimele patru clasate (Polonia, Italia, România şi Bulgaria), iar Turcia şi Macedonia s-au situat înaintea Bulgariei.AGERPRES

Share

Etichete:

Leave a Reply