Unde în lume se mai găsesc economii sănătoase

Cu siguranţă nu în Statele Unite ale Americi, nici în Europa, ci în nişte colţuri de lume există economii surprinzător de sănătoase. Şomaj şi nesiguranţă în SUA, deficite enorme în Europa şi încetinire economică în China. Moneda europeană s-a depreciat considerabil în timp ce Portugalia, Italia, Grecia şi Spania se confruntă cu datorii suverane enorme. Canada s-a descurcat în faţa crizei destul de bine. Alte ţări sunt şi mai surprinzătoare. Fortune a găsit cinci economii puternice într-un moment de slăbiciune pentru toată lumea, scrie CNN Money.com.

Australia

Creştere PIB în 2009: 1,3%
Populaţie: 22,3 milioane de locuitori
Estimare de creştere PIB în 2010: 3%

Australia a făcut faţă crizei economice globale mai bine decât majoritatea ţărilor dezvoltate. Deşi PIB-ul şi-a redus creşterea atât în 2008 cât şi în 2009, a rămas pe teren pozitiv, în timp ce majoritatea economiilor, inclusiv cea a SUA au înregistrat creşteri negative.

După o uşoară reducere a creşterii, Australia arată semne de puternică revenire. În primul rând, rata şomajului a scăzut, în acest an, la 5,2%, de la 5,7% în iunie 2009. Departamentul american de Stat estimează că ar putea scădea la 4,75% până în 2012. În plus, deşi banca centrală a păstrat nivelul dobânzii cheie, în iunie, a crescut nivelul acesteia de şase ori din octombrie încoace.

Deşi China a condus revenirea economiei globale, Australia a profitat de apetitul ţării pentru resursele sale naturale. Australia este cel mai mare furnizor mondial de fier, cărbune şi lână, mărfuri al căror preţuri sunt aşteptate să crească spectaculos în următorul an fiscal.

Columbia

Creştere PIB în 2009: 0,1%
Populaţie: 44,91 milioane de locuitori
Estimare de creştere PIB în 2010: 2,3%

De dimensiunea Texasului şi Californiei împreună, cea de-a patra mare economie sud-americană a făcut paşi siguri în afara recesiunii globale. Deşi creşterea PIB a scăzut considerabil, la 0,1% în 2009, faţă de creşterea de 2,4% din anul precedent şi faţă de creşterea de 7,5% din 2007, economia Columbiei a arătat semne solide de recuperare încă din octombrie 2009. În primul trimestru din 2010, PIB-ul Columbiei a crescut cu 4,4% faţă de anul precedent, condus de un avans în construcţii, după ce guvernul a făcut investiţii în şosele, clădiri şi alte proiecte de infrastructură, pentru a crea locuri de muncă.

Mauricio Cardenas, director al Institutului pentru Iniţiativă al Americii Latine a afirmat că revenirea ţării se datorează reformelor iniţiate de guvern. Acestea au făcut investiţiile atractive pentru străini. “Progresul pe care l-a făcut Columbia este uimitor”, a spus Cardenas, menţionând că ţara sa şi-a îmbunătăţit securitatea şi a înregistrat, printre altele, o scădere a infracţionalităţii, a violenţei.

În următorii câţiva ani, creşterea pare să fie sigură, întrucât ţara plină de resurse va beneficia de creşterea preţurilor materiilor prime, în special a cărbunelui şi a petrolului, pe fondul creşterii cererii din partea Chinei. Columbia este al cincilea mare exportator de cărbune şi furnizează circa 1,1% din producţia anuală mondială. Columbia este, de asemenea, mare producător de aur, argint şi platină, metale care au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţuri, investitorii considerând metalele preţioase investiţii mai sigure pe fond de criză.

Peru

Creştere PIB în 2009: 1%
Populaţie: 28,7 milioane de locuitori
Estimare de creştere PIB în 2010: 10%

Peru a trecut cu bine prin criza financiară globală din 2008 şi a fost una din puţinele ţări din America Latină care a înregistrat creşteri economice pozitive în cele mai grele momente ale crizei financiare globale (în jur de 1% în 2009).

Cea de-a treia mare ţară din America de Sud, Peru, datorează creşterea economică eforturilor guvernului de a face reformă în anii ’90 şi măsurilor de promovare a comerţului şi de atragere de investiţii, luate în 2001. În ultimii şapte ani, creşterea medie anuală a economiei ţării a fost de 6,8%. La fel ca şi în Columbia, sistemele financiare ale Peru sunt mai puţin complexe decât a economiilor dezvoltate, lucru care le-a protejat de neplăceri. Deşi serviciile financiare din ambele ţări au înregistrat progrese, înăsprirea regulilor financiare au forţat băncile să fie mai conservatoare.

Mineritul, exporturile şi investiţiile private au contribuit, de asemenea, la creşterea economică a Peru. Această ţară este cel mai mare producător mondial de argint, al doilea de zinc, al treilea de cupru şi cositor, al patrulea de grafit şi al şaselea de aur. SUA, China , Elveţia, Canada, Japonia şi Uniunea Europeană sunt principalii parteneri comerciali ai Peru, ale cărei exporturi au ajuns la 31,2 miliarde de dolari în 2008, mai mult de jumătate din această sumă (63%) provenind din preţul ridicat al minereurilor.

Singapore

Creştere PIB în 2009: -2%
Populaţie: 4,99 milioane de locuitori
Estimare de creştere PIB în 2010: 5,7%

Criza financiară globală din 2008 şi 2009 a lovit din plin PIB-ul statului Singapore, însă această ţară din Sud-Estul Asiei deţine una din economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din regiune, se bazează, în principal, pe comerţ şi se află în postura de a înregistra o mare revenire.

Locaţia strategică a statului – insulă şi populaţia activă în industrie au ajutat înflorirea economică, cu o creştere anuală medie de 7,8% din 1965 până în 2009. Deşi Singapore a trecut prin cele mai grele două trimestre la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009, pe fondul recesiunii globale, economia şi-a revenit rapid şi se estimează că va creşte puternic. Ţara a înregistrat o revenire mai puternică decât a celorlalte ţări din regiune şi a beneficiat de un pachet de stimuli, din partea guvernului, în valoare de 20,5 miliarde dolari anul trecut.

Ministerul de Comerţ şi Industrie din Singapore se aşteaptă că economia ţării să crească cu 4,5 – 6,5% în 2010, depăşind estimarea iniţială de 3 – 5%.

Uganda

Creştere PIB în 2009: 7%
Populaţie: 30,9 milioane de locuitori
Estimare de creştere PIB în 2010: 6%

Această ţară din estul Africii, cu suprafaţă similară Oregonului, a înregistrat, în ultimii ani, creşteri economice susţinute. Uganda s-a descurcat în timpul recesiunii globale mai bine decât multe alte ţări iar rezistenţa sa în faţa crizei a ţinut atât de contextul internaţional cât şi de noroc. La fel ca în majoritatea ţărilor din Africa, băncile din Uganda au fost mult mai conservatoare decât omoloagele lor din economiile avansate. Industria serviciilor financiare din Uganda s-a dezvoltat, în ultimii ani, pe fondul avansului băncilor comerciale şi a instituţiilor de microfinanţare, ceea ce a stimulat creşterea economică per ansamblu.

Guvernul Ugandei a făcut paşi importanţi pentru stimularea creşterii economice în ultimii ani, deşi se confruntă, încă, cu provocări. PIB-ul a crescut în mod stabil în ultimii ani. Creşterea a încetinit în 2009, când alte ţări se confruntau cu scăderi abrupte. PIB-ul Ugandei a crescut cu 8,4% în 2007, cu 8,7% în 2008 şi cu 7% în 2009.

Succesele Ugandei ar putea fi atribuite şi ratei inflaţiei, a spus Ernest Aryeetey, directorul Institutului pentru Dezvoltare a Africii, parte din Brookings Institution. După ce inflaţia a ajuns la un număr de trei cifre în 1987, rata a scăzut substanţial, la sub 10% (sub nivelul majorităţii ţărilor din regiune).

Sectorul telecomunicaţiilor din Uganda a înregistrat creşteri solide, în principal în baza vânzărilor de telefoane mobile. În urmă cu cinci ani, două milioane de ugandezi aveau telefoane mobile, numărul lor crescând, până astăzi, la 10 milioane. Exporturile de cafea şi ceai (Uganda fiind cel de-al doilea producător al acestor produse din continentul african) au ajutat, de asemenea, avansul economic al ţării, a mai spus Aryeetey.

sursa: www.money.ro

Share

Etichete:

Leave a Reply

3 visitors online now
3 guests, 0 members
Max visitors today: 13 at 12:00 am EEST
This month: 35 at 07-03-2010 11:22 am EEST
This year: 41 at 05-31-2010 06:10 pm EEST
All time: 41 at 05-31-2010 06:10 pm EEST

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin