Orasul in care toata lumea munceste, nu exista politie, iar salariul este de 1200 de euro pe luna – oligarh
mar, Dec 13th, 2016

Orasul in care toata lumea munceste, nu exista politie, iar salariul este de 1200 de euro pe luna

Photo & Video Sharing by SmugMug

Marinaleda, un orasel din Andaluzia, Spania, este descris adesea ca o utopie socialista-democratica. Aici toata lumea munceste, castiga suficienti bani cat sa aiba o viata buna si are o casa a lui, pe care plateste doar 15 euro pe luna.

Marinaleda este situat in valea Campina, in mijlocul unor colini cu plantatii de maslini si campuri de grau. Primarul, Juan Manuel Sánchez Gordillo, fan Che Guevara, il conduce din 1979.

El a transformat un satuc aflat la limita subzistentei intr-o “utopie comunista” sau asa cum au numit-o jurnalistii The Guardian,  care se intreaba daca, intr-adevar, „modelul satului comunist” este un raspuns la declinul capitalismului modern.

Aici, nivelul de trai contrasteaza puternic cu restul regiunii: Andaluzia este una din cele mai sarace regiuni din Spania, iar rata somajului este foarte mare (anul trecut a avut cea mai mare rata a somajului din intreaga Uniune Europeana, potrivit Eurostat).

Cu toate acestea, in Marinaleda oamenii duc o viata prospera, in special datorita agriculturii cooperativizate, dar si a chiriilor ieftine. Primarul Gordillo le-a dat oamenilor pamant gratis ca sa-si construiasca case, iar primaria ii ajuta cu forta de munca astfel incat fiecare sa aiba o locuinta. In schimb, familiile platesc o taxa lunara de 15 euro pentru tot restul vietii, cu singura conditie de a nu-si vinde casa.

Cu toate acestea, toti oamenii au acelasi salariu fix: 1.200 de euro pe luna.

“Trebuie sa ne regandim sistemul de valori, societatea de consum, valoarea pe care o punem pe bani, egoismul si individualismul”, spune el. “Marinaleda este un exemplu mic, dar vrem ca aceasta experienta sa se extinda peste tot in lume”, spune primarul.

Sursa: Guardian, stirileprotv.ro, foto: www.onthepulse.es

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] Orasul in care toata lumea munceste, nu exista politie, iar salariul este de 1200 de euro pe luna – oligarh.md 5596 Facebook interactions 1 Twitter trackback 989 Twitter followers […]

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved