vin, Sep 26th, 2014

Americanii arunca in Statul Islamic bombe de miliarde de dolari

 

Americanii-arunca-in-Statul-Islamic-bombe-de-miliarde-de-dolari

Recent a avut loc un al doilea bombardament al Statelor Unite impotriva gruparii ISIS, pe teritoriul Siriei. Atacul face parte dintr-o misiune care se poate prelungi pana la 3 ani, potrivit declaratiilor presedintelui Barak Obama.

Revista Foreign Affairs estimeaza costurile acestei lupte la 10 miliarde de dolari pe an.

Desi SUA s-a aliat pentru aceste operatiuni cu alte state, printre care se numara Arabia Saudita, Iordan, Bahrain si Emiratele Arabe Unite, o mare parte din costuri vor trebui acoperite in continuare, scrie International Business Times.

Costurile echipamentelor aeriene americane folosite in razboiul cu Siria

Pentru a-ti da seama de dimensiunile acestor costuri, este suficient sa te gandesti la cheltuielile pentru debutantul F-22 Raptor, care se ridica la suma de 68.000 de dolari pe ora, fara a include costurile pentru armele pe care le foloseste. Dintre cele mai cunoscute, rachetele Sidewinder costa aproximativ 600.000 de dolari, iar bombele cu diametru mic au pretul de 250.000 de dolari fiecare. Casa Alba a refuzat sa comenteze pe aceasta tema, insa estimarile optimiste ale unei zile de atac se ridica la 7,5 milioane de dolari pe zi.

Pe langa aceste cheltuieli, se adauga si costurile pentru cele 47 de rachete Tomahawk, in valoare de 1,59 milioane de dolari fiecare, adica 74 de milioane de dolari pentru o singura zi. Nu este de neglijat nici cheltuiala pentru portavionul USS George H. W. Bush, a carei utilizare costa 24.400 de dolari pe ora. Pe langa toate acestea, se adauga si avioanele F-16 si dronele Predator implicate in operatiune, care consuma 22.514, respectiv 3.697 de dolari intr-o ora de zbor.

Cum afecteaza aceste operatiuni bugetul Statelor Unite

Barak Obama a mentionat faptul ca bugetul de razboi s-ar putea ridica in jurul sumei de 5 miliarde de dolari, bazandu-se pe comparatiile costurilor luptelor anterioare, care au costat 2,5 miliarde (Kosovo si Serbia), respectiv 1,1 miliarde (Libia).

Diem Salmon, analist politic pentru elaborarea bugetului apararii sprijinit de fundatia conservatoare Heritage din Washington, a declarat ca administratia nu a elaborat un plan strategic calculat si ca de aceea estimarile presedintelui sunt foarte optimiste. Potrivit acestuia, costurile pe care le implica operatiunea nu se limiteaza doar la pretul aeronavelor si al armelor.

„In prezent, se implementeaza un comandament al diviziei, care va creste considerabil costurile de razboi. Este vorba despre un numar de 500 de persoane, ale caror nevoi trebuie satisfacute in timpul serviciului militar. Pe langa acestea, se adauga costuri de mentenanta pentru fiecare utilaj implicat in operatiuni”, a spus Salmon.

Operatiunea curenta din Siria este finantata de la bugetul pentru operatiuni de urgenta, folosit de regula pentru finantarea luptelor din Afganistan. In ciuda faptului ca reprezentantii Casei Albe au dorit sa reduca acest buget cu circa 20 de miliarde de dolari, pentru a ajunge la suma de 58,6 miliarde de dolari, parlamentarii au contestat aceasta decizie si l-au pastrat in limitele actuale, printr-o decizie consemnata in cursul saptamanii trecute.

Insa in timp ce bugetul general pentru aparare este redus treptat pentru un numar mare de ani, in mare parte din cauza sumelor preconizate sa intre sub sechestru, implicarea fortelor militare din Siria va incerca modificarea acestui trend pentru calcularea bugetului din 2016. Chiar daca Pentagonul este, cel putin teoretic, obligat sa faca reduceri, sprijinul bipartizan in problema amenintarilor ISIS va incerca sa impiedice macar partial acest lucru.

sursa: www.business24.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

forex markets news
All Rights Reserved