Cei mai verzi miliardari ai lumii

In ultimii ani, aproape toata lumea a devenit interesata de trendul “verde”, de la copiii care invata sa recicleze, la cei mai importanti magnati ai lumii, care investesc in energii sustenabile.

Potrivit analistilor, din ce in ce mai multi oameni de afaceri au inceput sa investeasca in domenii verzi. In acest an, vor fi investiti, la nivel global, peste 200 de miliarde de dolari in business-urile sustenabile, cu 40 la suta mai mult decat in 2009, potrivit lui Daniel Esty, profesor la Universitatea Yale si consilier al presedintelui american, Barack Obama, pe probleme de mediu, pe vremea cand se afla in campanie electorala.

Iata care sunt cei mai “verzi” miliardari din lume, potrivit Forbes:

Vinod Khosla, Statele Unite, avere de 1,1 miliarde de dolari

Capitalistul din Silicon Valley a inceput investitiile in start-up-uri din domeniul energiei verzi inca din 2004, prin compania Khosla Ventures. Un exemplu, este Calera, o companie care se ocupa de captarea dioxidul de carbon si a altor gaze nocive emise si le folosesc pentru materiale de constructii, inclusiv ciment.

De asemenea, Khosla Ventures finanteaza “experimente stiintifice”. “Incalzirea globala este o criza/solutie a tehnolgiei, nu o criza a resurselor. Nu am reusit sa ne actualizam tehnologia de zeci de ani”, a spus, recent, Khosla.

Shari Arison, Israel, avere de 3,4 miliarde de dolari

Cea mai bogata femeie din Israel este intr-o cruciada pentru a transforma lumea. Cea mai importanta credinta a sa este ca afacerile trebuie sa fie si profitabile si sustenabile. De altfel, Arison vrea sa-si transforme compania de infrastructura si constructii, Shikun & Binui, intr-o companie 100% “verde”.

In 2007, femeia de afaceri a lansat Miya, o companie a carei activitate este reducerea scurgerilor din tevile de apa subterane.

T. Boone Pickens, Statele Unite, avere de 1,1 miliarde de dolari

Desi si-a inceput cariera in domeniul petrolului, Pickens lucreaza, in prezent, la inlocuirea petrolului cu un mix de energie eoliana, nucleara si generata de gaze naturale, cheltuind nu ma putin de 58 de milioane de dolari pe o campanie nationala de promovare a acestui proiect.

De asemenea, a infiintat Clean Energy Fuels, cel mai mare furnizor de combustibil bazat pe gaze naturale din America de Nord.

Richard Branson, Marea Britanie, avere de 4 miliarde de dolari

Ultima initiativa “verde” a cunoscutului miliardar este Camera de Razboi impotriva Carbonului, prin intermediul careia incearca sa mobilizeze oamenii de afaceri sa-si ajute orasele in care activeaza sa foloseasca mai eficient energia.

Incepand din 2006, a inceput sa investeasca o dividendele din afacerile sale din domeniul transporturilor in dezvoltarea combustibililor alternativi. De asemenea, a creat Virgin Green Fund, cu ajutorul caruia a investit in zece companii ce activeaza in diverse domenii, precum energia solara, purificarea apei si iluminarea eficienta.

In 2007, a lansat Virgin Earth Challange, oferind 25 de milioande de dolari creatorului unui dispozitiv care sa curete aerul de gazele cu efect de sera.

Larry Page si Sergey Brin, Statele Unite, avere de 17,5 miliarde de dolari fiecare

Prin intermediu Google.org, creatorii Google au oferit 100 de milioane de dolari drept imprumuturi nerambursabile si in investitii in companii din domeniul energiei regenerabile sau dezvoltarea tehnologiilor pentru autovehicule electrice.

In plus, sediul central al Google este alimentat de energie solara si toata mobila este fabricata din materiale reciclate.

John Doerr, Statele Unite, avere de 1,7 miliarde de dolari

Proprietar al Kleiner Perkins Caufield & Byers, Doerr a investit in peste 20 de companii din domeniul mediului, inclusiv Bloom Energy, ce cauta combustibili alternativi, Amyris (biocombustibili) si Silver Spring Networks (retele electrice inteligente).

Aloys Wobben, Germania, avere de 3,5 miliarde de dolari

In 1984, Wobben a pus bazele producatorului de turbine eoliene Enercon. Astazi, compania sa, impreuna cu GE Wind, sunt cele mai active de pe piata de energie eoliana din Statele Unite. In plus, Enercon are peste 14.500 de turbine eoliene in 30 de tari si se extinde si in domeniul apei, investind in centrale hidroelectrice si proiecte de desalinizare a apei.

Albet von Thurn und Taxis, Germania, avere de 2,2 miliarde de dolari

Printul german detine 30.000 de hectare de paduri in tara sa natala, printre cele mai mari proprietati de acest gen din Europa. In ciuda opozitiei locale, planuieste sa investeasca 165 de milioane de dolari in constructia celei mai mari centrale de captare a energiei solare din Bavaria si sa vanda electricitatea pentru 16.000 de locuinte.

Jeffrey Skoll, Canada, avere de 2,4 miliarde de dolari

Primul presedinte al Ebay a fondat Skoll Global Threats Fund in 2009 pentru a confrunta probleme legate de schimbarile climei si proliferarea nucleara. Skoll a finantat filmul “An Inconvenient Truth”, un documentar despre incalzirea globala in care aparea fostul vicepresedinte american Al Gore si care a si castigat premiul Oscar.

Fundatia sa va investi 100 de milioane de dolari sub forma de imprumuturi, pentru inceput si ajuta antreprenorii locali sa sustina recilarea si energia regenerabila, in tari precum Peru sau SUA.

Sam Wyly, Statele Unite, avere de 1 miliard de dolari

Compania sa, Maverick Capital, a fost un mare investitor in Green Mountain Energy Company, care furnizeaza solutii “verzi” pentru energie. De asemenea, a dezvoltat 40 de unitati pentru energia solara si eoliana in SUA.

sursa: www.ziare.com

Share on Facebookthis is a test

Etichete:

Comments (1)

 

  1. [...] » Cei mai verzi miliardari ai lumii Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole [...]

Leave a Reply

3 visitors online now
3 guests, 0 members
Max visitors today: 20 at 12:59 am EEST
This month: 20 at 05-01-2010 05:09 pm EEST
This year: 27 at 04-26-2010 10:35 pm EEST
All time: 27 at 04-26-2010 10:35 pm EEST