Cele 10 fraze care te trag in jos in cariera

Fie ca ai un job care presupune munca in echipa, lucrul cot la cot cu superiorii ori contactul direct cu clientii, modul in care te adresezi lor si pui anumite probleme contureaza felul in care te percep ceilalti. Mesajele tale pot duce la rezolvarea unor probleme ori, din contra, la maximizarea lor, scrie revista americana Forbes.

„Diferenta dintre cuvantul aproape potrivit si cel potrivit chiar conteaza – este chiar diferenta dintre fulger si lumina”, spunea Mark Twain.

„Cuvintele sunt foarte importante. Nu doar ca te definesc ca persoana, dar arata modul in care ceilalti te percep”, sustine Karen Friedman, autor al cartii „Shut Up and Say Something: Business Communication Strategies to Overcome Challenges and Influence Listeners”, citata de Forbes.

„Daca te incarca de emotii pozitive, oamenii din jurul tau vor observa asta. In plus, vei avea o dispozitie mai buna si ii vei putea asculta mai bine pe ceilalti”, adauga specialistul in coaching.

Cu toate astea, deseori, comunicarea in afaceri este dominata de cuvinte precum „Ei bine”, „dar”, „sa vedem” etc., cuvinte care nu fac decat sa distorsioneze mesajul, sa reduca din autoritate si sa ofere conotatii negative, lucruri care nu duc decat la descurajare si ineficienta, relateaza specialistul american.

Iata care sunt cele 10 fraze care ne impiedica sa ne dezvoltam din punct de vedere profesional, care reduc din importanta mesajelor pe care le transmitem, potrivit unui grup de experti in comunicare si consultanta in afaceri, citati de Forbes:

1. Asta nu este jobul meu, nu tine de mine sa rezolv asta.

Potrivit lui Friedman, rostirea frazei de mai sus nu face decat sa demonstreze fie ca nu poti sa duci la indeplinirea sarcinii respective pentru ca depaseste aria ta de expertiza, fie ca nu vrei. In plus, „te contureaza drept un om care nu stie sa lucreze in echipa”.

2. Cred ca…

Lorrie Thomas Ross, CEO la compania de consultanta Web Marketing Therapy, considera ca frazele „Cred ca…”, „Sunt de parere ca…” sunt descurajante. „Te fac sa pari mai putin credibil in fata celorlalti si reduc mesajul pe care vrei sa-l transmiti”.

Fraza „Cred ca asta este cea mai buna strategie” este mult mai slaba decat „Asta este cea mai buna strategie”, sustin specialistii in comunicare. De preferinta ar fi sa elimini inceputuri de fraza precum „Vreau sa va spun ca…” ori „Mi-ar placea sa…”. In loc sa spui „Mi-ar placea sa va multumesc pentru…”, spune direct „Va multumesc pentru…”.

3. Nu stiu.

„Faptul ca uneori esti sincer s-ar putea sa-ti aduca mari probleme”, spune Henry Devries, asistent universitar la Univ. California San Diego. „Lasa-ma sa aflu mai mult despre asta” sau „Cum as putea sa fac sa rezolv asta?” suna mult mai bine decat „Nu stiu ce sa fac”, scrie Forbes.

4. Nu pot sa fac asta.

Din nou, fraza „Nu pot” indica nu doar rigiditate, cat si indisponibilitatea de a fi de ajutor, de a cauta solutii. „Trebuie sa fii dispus sa le arati angajatilor tai, dar si colegilor ca esti gata sa inveti, sa raspunzi noilor provocari, chiar daca reprezinta lucruri noi pentru tine”, spune Josh Tolan, CEO al platformei de recrutare Spark Hire.

5. Dar…

„Folosirea acestui cuvant nu face decat sa anuleze tot ce ai spus inainte”, spune Devries. Desi poate esti bine intentionat in ceea ce spui, cuvantul „dar” blocheaza ideea in sine si ii face pe interlocutori sa astepte informatia negativa. Expertii ne sfatuiesc sa folosim „si” in loc de „dar”, pentru a da o conotatie pozitiva mesajului.

6. Nu este o idee foarte buna.

Nancy Mobley, fondator si CEO al companiei de consultanta Insight Performance, considera ca o asemenea fraza nu face decat sa anuleze entuziasmul angajatilor, al colegilor si in special al celui care vine cu ideea respectiva si sa induca o dispozitie nu foarte buna, care ingreuneaza creativitatea. In loc sa raspundem rapid cu aceasta fraza, ar trebui sa adresam mai multe intrebari in legatura cu ideea prezentata – “Cum functioneaza?”; “La ce foloseste?” etc., inainte de a trage judecati de valoare.

7. Voi incerca.

Verbul „a incerca” implica posibilitatea de a nu termina lucrul pe care te angajezi ca-l termini. Presupune si varianta esecului, explica expertul Darlene Price. Daca seful iti cere indeplinirea unei sarcini pentru prima ora a diminetii, iar tu ii spui „O sa incerc sa termin la timp”, efectiv te subestimezi si il faci sa-si puna intrebari legate de competenta ta. Mai bine spui „O sa fie gata pana la ora 09:00” sau oricare alta ora la care crezi tu ca vei reusi sa termini.

8. Nu a fost vina mea.

Daca cineva te intreaba ce a anume a mers rau intr-o anumita problema, nu inseamna neaparat ca te acuza de nereusita, asa ca nu incerca sa te justifici. „Lasa-ma sa incerc sa rezolv asta pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat” sau „Hai sa aflam cum putem preveni asemenea lucruri alta data”, suna mult mai bine decat a da vina pe X sau Y ori a incerca sa ne disculpam.

9. Cred ca da.

Dale Austin, director al unui centru de dezvoltare profesionala, spune cum, uneori, oamenii au tendinta de a spune ceva gresit, in dorinta de a se disculpa inainte de un eventual esec. Specialistul ne sfatuieste sa renuntam total sa mai facem acest lucru si sa spunem clar ce temeri avem.

10. Este imposibil.

Fraze precum „Asta este imposibil”, „Este ceva ce nu poate fi realizabil” sunt lucruri cu tenta negativa si exprima faptul ca nu vrei nici macar sa incerci sa te gandesti la posibilitatea de a realiza un anumit lucru. „Negativismul este infectios si se raspandeste asemenea unui virus. Ramai pozitiv, incearca sa privesti totul din mai multe unghiuri de vedere”, spun expertii.



sursa: www.incont.ro

Leave a Reply