mar, Oct 28th, 2014

Cele mai puternice companii de mercenari din lume

 

081126-N-1509W-093

Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.

ÎNTRE ACESTE CONFLICTE AU EXISTAT DIFERENŢE, dar toate au avut ceva în comun: la un anumit moment una dintre părţi a vrut să aibă mai multe trupe. Majoritatea conflictelor ajung în cele din urmă să depindă de numărul de oameni şi de arme la sol. Astfel că, atunci când comandanţii îşi formează trupele, de obicei caută soldaţi profesionişti, care ştiu să lupte, potrivit Business Insider. Adeseori pentru un preţ destul de ridicat. Ideea de mercenar ar putea părea, la prima vedere, un pic învechită în secolul 21. Dar forţele de acest fel fac diferenţa şi sunt în multe cazuri tot ce stă între un conducător şi eşec sau, dimpotrivă, victorie.

O PIAŢĂ DE 100 DE MILIARDE. În 2010, 58 de companii private de securitate au semnat un cod internaţional de conduită, care le obligă să respecte drepturile omului şi legislaţia internaţională în privinţa acţiunilor umanitare. Potrivit portalului SwissInfo, în ianuarie 2013, numărul companiilor ce s-au angjat să respecte acest cod a ajuns la 592, iar piaţa serviciilor militare private este evaluată în prezent la circa 100 de miliarde de dolari pe an.

Încă din anii ‘90, SUA au privatizat anumite funcţii militare, pentru a permite mercenarilor să ia locul trupelor convenţionale. Aceştia sunt folosiţi drept combatanţi, pentru pregătire, consiliere, securitatea persoanelor, expertiză tehnică, strângerea de informaţii, transport, dar şi alte activităţi. Începând cu anii ‘90, odată cu reducerea numărului de trupe a crescut personalul contractorilor militari privaţi. În teatrele de război, raportul dintre trupele private şi cele ale statelor a înregistrat o ascensiune dramatică. În 1991, în timpul războiului din Golf, raportul era de 1 la 50. În 1999, în conflictul iugoslav acelaşi raport er de 1 la 10, în timp ce în 2003 în Irak s-a ajuns ca mercenarii companiilor private să reprezinte cea mai mare forţă după armata SUA.

Mercenarii au fost folosiţi şi în numeroase războaie civile, în ţări precum Angola, Sierra Leone, Balcani, Papua Noua Guinee. Care sunt cele mai mari companii de mercenari din lume?

GIGANTUL G4S,  AL DOILEA MARE ANGAJATOR PRIVAT DIN LUME. G4S, companie listată la bursă, este, cu 625.000 de angajaţi, al doilea mare angajator din lume după retailerul american Wal-Mart. O parte a operaţiunilor companiei sunt activităţi de asigurare a securităţii unor bănci, închisori sau aeroporturi, însă G4S joacă un rol important şi în zone de criză la nivel global. În 2004, G4S a preluat Armorgroup, companie ai cărei 9.000 de angajaţi asiguraseră protecţia a circa o treime din convoaiele nemilitare din Irak. Compania este cunoscută şi pentru petrecerile tumultoase şi pentru că ar fi avut pe statele de plată inclusiv lideri de grupări militare din Afganistan.

Grupul rezultat în urma fuziunii este prezent în peste 125 de ţări, inclusiv unele dintre cele mai periculoase regiuni din Africa şi America Latină, unde oferă agenţiilor guvernamentale şi companiilor private forţe de securitate greu înarmate, servicii de curăţare de mine, strângere de informaţii militare şi pregătire.

UNITY RESOURCES GROUP ARE OPERAŢIUNI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU, AFRICA, CELE DOUĂ AMERICI ŞI ASIA. Cu peste 1.200 de angajaţi în toată lumea, compania de origine australiană Unity Resources a reuşit să-şi dezvolte prezenţa în Irak odată cu retragerea armatelor suverane. Managementul este format din veterani din Australia, SUA şi Marea Britanie. Compania este cunoscută mai ales pentru paza ambasadei Australiei la Bagdad, unde, începând din 2010, a antrenat soldaţi chilieni pentru a păzi zonle de acces.

Personalul Unity este responsabil pentru două situaţii controversate, cu schimburi de focuri, în Irak. Într-una dintre acestea a fost ucis un profesor australian, iar în cea de-a doua două femei din rândul civililor. În afara Irakului, Unity a participat la asigurarea securităţii în timpul alegerilor parlamentare din Liban şi a ajutat la evacuarea companiilor petroliere private din zonele de criză din Bahrein. Compania are activităţi în mai multe regiuni din Africa, America de Nord şi America de Sud, Asia Centrală şi Europa.

ERINYS PĂZEŞTE PETROLUL IRAKIAN. Erinys, companie britanică cu cartiere generale în Dubai şi Emiratele Arabe Unite a mers pe urma Departamentului de Stat din SUA până la o serie de contracte consistente în Irak. Cea mai mare misiune din ultimii ani a necesitat 16.000 de oameni, pentru paza a 282 de locaţii în Irak, unde au protejat conducte petroliere cheie şi alte active energetice. Compania are o prezenţă şi în Africa, unde şi-a concentrat în mod tradiţional afacerile. Erinys a primit recent două contracte în Republica Congo pentru servicii de securitate a unor importante proiecte de extragere de minereu de fier, petrol şi gaze.

ASIA SECURITY GROUP, FORŢĂ ÎN AFGANISTAN. Controlată anterior de Hashmat Karzai, văr primar al preşedintelui afgan Hamid Karzai, Asia Security Group este o importantă forţă locală într-o ţară devastată de război. Angajează aproximativ 600 de oameni. Armata privată, cu sediul la Kabul, a primit contracte de milioane de dolari de la armata SUA şi se spune că a protejat convoaie de aprovizionare în sudul Afganistanului. Mercenari ai Asia Security au fost recrutaţi şi de DynCorp, un contractor american cu activităţi importante în regiune.

DYNCORP SE LUPTĂ CU TRAFICANŢII DE DROGURI.  DynCorp, cu sediul în Virginia, este una dintre cele sopt firme private de servicii militare alese de Statele Unite să rămână în Irak după retragerea trupelor americane. Uriaşul grup, cu venituri anuale de circa 3,4 miliarde de dolari, este activ şi în Africa, Europa de Est şi America Latină, cu un personal de peste 10.000 de oameni. Mercenarii DynCorp şi-a creat faima că apasă repede pe trăgaci în timpul unor lupte la începutul anilor 2000 contra rebelilor din Columbia. Trupele DynCorp au luat parte şi la misiuni împotriva traficului de droguri în Peru şi au fost trimise să dezarmeze luptători în Somalia, Liberia şi sudul Sudanului.

TRIPLE CANOPY, CONTRACTE DE 1,5 MILIARDE . O altă companie dintre cele opt recrutate de SUA pentru Irak, Triple Canopy are o armată de circa 1.800 de oameni în ţara din Orientul Mijlociu, majoritatea recrutaţi din Uganda şi Peru. Compania are în desfăşurare contracte de 1,5 miliarde de dolari. O analiză oficială a activităţii din Irak a companiei a concluzionat că este „o forţă bine antrenată, profesionistă, cu experienţă anterioară semnificativă„.
Compania are, pe lângă trupele din Irak, alţi 3.000 de oameni în operaţiuni în alte zone ale lumii. Contractele au dus Triple Canopy până în Haiti (unde a păzit ambasada SUA) şi Israel, unde agenţii săi au furnizat servicii de protecţie a personalului pentru Departamentul de Stat al SUA.

AEGIS DEFENSE SERVICES LUCREAZĂ CU ONU. Aegis furnizează trupe private clienţilor companiei pentru misiuni ONU şi ale SUA mai ales în Irak. Forţele companiei, estimate până la 5.000 de oameni sunt prezente şi în Afganistan şi Bahrein, unde contractorul oferă servicii de acţiuni de urgenţă, evaluare a riscului şi protecţie a intereselor petroliere private. Compania de securitate a intrat mai puternic în atenţie în 2005, ca urmare a apariţiei unei înregistrări video care ar fi arătat forţe ale Aegis trăgând asupra unor civili irakieni.

DEFION INTERNACIONAL RECRUTEAZĂ LUPTĂTORI.  În trecut, Triple Canopy a recrutat masiv din rândurile Defion International, companie specializată pentru selectarea şi pregătirea de personal din America Latină pentru operaţiuni în toată lumea. Cu sediul în Peru şi birouri în Dubai, Irak, Filipine şi Sri Lanka, firma contractează şi pregăteşte gărzi de corp, şoferi, trupe şi specialişti în logistică, provenind din ţări în curs de dezvoltare. În unele cazuri, aceşti agenţi primesc salarii mici, de până la 1.000 de dolari pe lună. Practica a atras critici, mai ales pentru contractele legate de Departamentul de Stat din SUA.

La un moment dat, în Orientul Mijlociu se aflau peste 1.000 de mercenari din ţări din America Latină, fără să fie clar de câţi dintre aceştia a fost responsabilă Defion. Compania nu este obligată să dezvăluie cifre despre operaţiunile sale.

ACADEMI, FOSTĂ BLACKWATER. Fostă Blackwater, apoi Xe Services, Academi are în statul american Carolina de Nord un centru de antrenament de aproape 3.000 de hectare, printre cele mai mari şi mai complexe deţinute de companii private. Potrivit unei cărţi scrise despre Blackwater în 2007, centrul a pregătit până la momentul respectiv o armată de 20.000 de oameni, având 20 de avioane, un grup de vehicule blindate şi câini special antrenaţi pentru război. Aceste resurse au fost transferate în cea mai mare parte în Irak şi Afganistan în baza unor contracte cu SUA. Academi şi-a redus probabil activitatea după ce o serie de cazuri în care au folosit nejustificat armele de foc şi alte controverse au deranjat guvernul irakian şi au pus în pericol contracte importante.

În afara Orientului Mijlociu, Academi a recrutat personal şi pentru paza străzilor în New Orleans după uraganul Katrina. A asigurat, de asemenea, protecţia sistemelor de apărare antirachetă ale Japoniei şi a luat parte la campanii împotriva traficanţilor de droguri în multe regiuni.

sursa: www.businessmagazin.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

forex markets news
All Rights Reserved