joi, Sep 11th, 2014

Rusia ia masuri impotriva tarilor care ajuta Ucraina. Gazprom a redus livrarile de gaze catre statele care alimenteaza ulterior Kievul

 

efect-de-bumerang-ucraina-vrea-sa-blocheze-tranzitul-produselor-rusesti-pe-teritoriul-sau-interdictia_size9

Compania nationala poloneza de gaze PGNiG a anuntat miercuri ca gigantul rus Gazprom a redus cu pana la 24% livrarile de gaze catre Polonia prin conductele care traverseaza Belarus si Ucraina, relateaza Bloomberg.

“PGNiG investigheaza daca reducerea este urmarea unor motive tehnice sau comerciale”, au declarat reprezentantii companiei, scrie Mwediafax.

Acestia au adaugat ca Gazprom a livrat cu 20%-24% mai putine gaze decat a comandat PGNiG in ultimele doua zile, iar compania poloneza compenseaza declinul cumparand gaze din surse alternative. Actiunile PGNiG au scazut cu 2% dupa publicarea anuntului.

Potrivit unor surse din cadrul Gazprom, grupul rus desfasoara lucrari de intretinere la conducte si constituie stocurile inaintea venirii iernii, motiv pentru care livrarile in Polonia au fost limitate la nivelul de la finele saptamanii trecute.

Pe de alta parte, oficiali ucraineni au declarat recent ca Gazprom reduce livrarile catre Uniunea Europeana pentru a restrictiona asa-numita “aprovizionare inversa” a Ucrainei din statele europene care importa gaze rusesti.

Ihor Prokopiv, presedintele companiei ucrainiene UkrTransGas, a afirmat ca Polonia a suspendat miercuri livrarea unei cantitati zilnice de 4 milioane de metri cubi de gaze catre Ucraina.

Rusia, care acopera aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor dispute legate de preturi si datorii, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni.

Polonia a importat 9,6 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, echivalentul a 64% din necesarul intern de consum.

Si Slovacia a inceput, sapatamana trecuta, sa livreze gaze naturale – in flux invers – catre Ucraina, privata de cele rusesti din cauza conflictului armat care devasteaza estul tarii, a anuntat Guvernul de la Bratislava.

Gazele naturale europene sunt livrate din Slovacia in sens invers (“revers flow”) fata de livrarile Rusiei catre Europa, printr-un gazoduct de rezerva, neutilizat pana in prezent, intre cele doua tari.

Premierii slovac Robert Fico si ucrainean Arseni Iateniuk, au asistat la inaugurarea acestui gazoduct, care asigura o legatura intre Vojany, in estul Slovaciei, si Ujgorod, in vestul Ucrainei.

Aceasta operatiune “va contribui la imbunatatirea securitatii energetice a Ucrainei. Este vorba despre cea mai buna solutie posibila din punct de vedere tehnologic si juridic”, a declarat Fico.

Capacitatea maxima a acestui gazoduct, de zece miliarde de metri cubi pe an, ar putea sa fie atinsa in primavara anului viitor.

Ucraina consuma aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care aproximativ 30 de miliarde erau importate din Rusia.

R.Moldova va primi gaz rusesc din Romania, daca Ucraina va bloca tranzitul

Vicepremierul moldovean Andrian Candu, totodata ministru al Economiei, a declarat miercuri ca Republica Moldova va putea primi gaz rusesc din Romania, in cazul in care Ucraina va bloca tranzitul lui, relateaza agentia rusa Itar-Tass, in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Dupa ce gazoductul Iasi-Ungheni va fi dat in exploatare, Moscova si Bucurestiul ar putea ajunge la un acord privind livrarea de gaze rusesti din Romania, a declarat Candu.

“Acest fapt va consolida securitatea noastra energetica, daca tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit”, a adaugat el, mentionand ca acest subiect a fost discutat saptamana trecuta la Chisinau, in timpul vizitei vicepresedintelui Consiliului de Administratie al Gazprom, Valeri Golubev.

Potrivit Itar-Tass, Candu a subliniat ca proiectul privind conectarea sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova la reteaua europeana prin Romania nu este indreptat impotriva Gazprom, ci are scopul de a diversifica sursele de energie ale Chisinaului.

Ministerul moldovean al Economiei a anuntat recent ca Uniunea Europeana (UE) a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara.

Ministerului moldovean a adaugat ca aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015.

Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

sursa: www.incont.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

forex markets news
All Rights Reserved